Beer Can Bacon Burgers

Vuosi-pari sitten törmäsin YouTubessa BBQ Pit Boysin videoon, jossa he tekivät oluttölkki-burgereita. Heti tuli mieleen, että tuotahan pitää kokeilla ja niinpä niitä tulikin tehtyä useampaan otteeseen. Alkuperäisessä reseptissä ja omissa ekoissa versioissa täytteenä oli lähinnä juustoa, sientä ja chiliä, mutta siitä ajatus on hieman jalostunut. Esittelen tässä kolme erilaista täytettä, viimeisin niistä Chilifest 2016 grillikilpailun annos.

Toki täytteenä voi käyttää vaikkapa edellisen päivän paahtopaistia hienonnettuna cheddarjuuston ja habaneroviipaleiden kera. Itselleni kävi niin, että lopputulosta ei oikeastaan tullut käytettyä burger-piffin tilalla vaan omana ruokanaan niin täyte muodostui hieman erilaiseksi.

Tästä reseptistä tulee 6 beer can bacon burgeria. Tässä kaksi eri täytettä ja alla ohje burgeripihvin tekoon.

Perinteinen tapa

Grillaa kesäkurpitsa kypsäksi grillissä ja kuutioi n. sentin paloiksi. Sekoita kulhossa tuorejuusto, cheddarjuusto, kesäkurpitsat, korianteri ja oman maun mukaan habaneroviipaleita silputtuna. Siirry burgerin tekovaiheeseen.

Riisitäyte

Grillaa ensin kasvikset keskikuumassa grillissä, täyte onnistuu paremmin jos kasvikset ovat jo hieman kypsennettyjä. Keitä samalla aikaa myös riisi.  Kuutioi grillatut kasvikset pieniksi n. 1 sentin kuutioiksi.  Voit myös kuulottaa kasvikset pannulla hienonnettuna grillaamisen sijaan.

Sekoita kaikki kasvikset, riisi, koskenlaskija ja tuore korianteri keskenään sopivassa kulhossa, lisää myös Vege Vege-maustekastike sekä Sriracha-ketsuppi.

Kilpailutäyte

Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja grillaa (tai paista pannulla) pehmeäksi, hienonna n. sentin paloiksi (täyte onnistuu paremmin jos kesäkurpitsa on kypsennetty). Kuutioi savustettu liha ja pienennä cheddarjuusto.

Sekoita kulhossa sekaisin tuorejuusto, savuliha, cheddar, kesäkurpitsa ja hieman tuoretta korianteria. Siirry burgerin tekoon.

Burgeripihvin teko

Sekoita jauhelihat (jos useampi) ja RUB-mausteet ja sekoita kevyesti vaivaamalla jauhelihaa kunnes mauste on jakautunut tasaisesti.

Jaa jauheliha yhtä suuriin paloihin (ikäänkuin suuria lihapullia, n. 130-200 g on hyvä koko) ja ota yksi pala sekä oluttölkki (myös normaali vesilasi käy 🙂 ) ja paina tölkki jauhelihan päälle. Muovaile käsin kevyesti puristelemalla jauhelihasta ikäänkuin saviruukku tölkin ympärille, n. 4-5 cm korkeaksi.

Kierrä 1-2 suikaletta pekonia jauhelihan ympärille ja irroita tölkki. Nyt sinulla on jauhelihasta tehty ”ruukku” jonka keskelle voit latoa tehdyn täytteen. Keskelle jää tölkin pohjasta pieni kumpu, painele se tasaiseksi ennen täyttöä.

Grillaa tai savusta burgerit epäsuoralla tulella keskilämmössä kunnes pekoni alkaa olemaan rapsakka. Sopiva lämpötila grillaukseen on keskilämpöinen n. 175 asteinen grilli, valmistus epäsuoralla tulella kestää n. 30-45 min.

Savustamalla suosin matalaa, 100-125 asteen lämpöä. Valmistus ottaa kauemmin, n. 1,5 tuntia.

Suosin tarjoilussa raikasta salaattia, kuvassa ruukkusalaattia, pinaattia ja kirsikkatomaatteja tai vaihtoehtoisesti burgerin välissä perinteisen pihvin tilalla.

Kisa-annoksessa grillaa munakoisosiivu grillissä minuutin per puoli, sipaise hieman Classic BBQ -kastiketta ja lado siivun päälle salaatin lehti, tomaattisiivu, burger, tuore korianteri ja Salsa Verde-kastike.

beer can bacon burgers

Tekemällä pienempiin muotteihin saat parin haukun kokoisia ”slidereita”

LISÄÄ RESEPTEJÄ

Grillattu halloumi-Vesimelonivarras

Grillattu halloumi-Vesimelonivarras Melonivarrasvesimeloniahalloumi juustoaPoppamies Roasted Garlic BBQ -kastikettaPoppamies Sriracha Majonensalaatinlehtiäpikkelöityä punasipulia (valinnainen)Pikkelöity punasipuli0,5 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa1 dl sokeria1 dl vettä0,5dl Kikkoman Ponzu-sitrussoijakastiketta1 tl Poppamies Scotch Bonnet -chilikastikettapunasipuliviipaleita Vesimeloni ja halloumi juusto sopivat hyvin [...]

Pihville salaatti grillatuista avomaankurkuista

Pihville salaatti grillatuista avomaankurkuista Lisuke 4:lleValmistusaika noin 20 minuuttia4–5 avomaankurkkuasuolaahienonnettua sipulinvarttaPoppamies The Sauce - White BarbequePoppamies sriracha RUBia Avomaankurkut ovat herkkua myös grillattuna! Erittäin kuumalla suoralla lämmöllä niiden kuori hiillostuu [...]

Grillattu Kasvis-Juustopannu Yrttiöljyllä

Grillattu Kasvis-Juustopannu Yrttiöljyllä 1 pkt kirsikkatomaatteja 1 paprika 1 sipuli 1/2 kesäkurpitsa halloumijuustoa salaattijuustoa öljyä parsaa Poppamies SPG RUB -mausteseosta Poppamies Garlic Potatoes (kypsät valkosipuli -pariisinperunat) YRTTIÖJY 1/2 puntti sitruunamelissaa 1/2 puntti [...]

Täytetyt portobellot

Täytetyt portobellot 4 portobello-sientä  2 dl Poppamies Smoky Hickory BBQ Sauce-grillikastiketta 1 dl Poppamies Garlic Majosta Poppamies Pekonin makuinen 1-2 (Pihvi)tomaattia 2 dl Alfalfa Silmusalaattia OHJE: Lämmitä grilli 180-200 [...]