Reseptin nimi

Kun lähdettiin tätä latinkia tekemään niin mielessä ei ollut mikään maailmanennätys vaan tuttavien yhteinen viikonlopunmittainen grillaus- ja savustushetki mökillä, tarkoituksena vaihdella reseptejä ja siemailla olutta.  Lihoja napattiin mukaan tietenkin reilusti ja kruununjalokivenä 7,6kg kokoinen Black Angus point end brisketti eli häränrinta.

Kyseinen lihakappale on BBQ-grillauksen pyhistä pyhin leikkuu jolla grillimestari mitataan. Anyway, tällä kertaa savustus päätettiin tehdä  ison savustimen sijaan weberin 57 cm pallogrillillä ja bilteman briketeillä. Kaveri kertoi saavansa pallogrillillä ja yhdellä pussilla brikettejä 12 tunnin lämmöt 100 asteessa joka sattuu olemaan meidän molempien suosima lämpötila. Yhdessä tuumin päätimme kokeilla jo aiemmin käymäämme keskusteluun liittyen lisätä massaa grilliin tasaamaan ja varastoimaan lämpöä. Ehkä grilli jaksaa sillä vielä pidempään.

asettelu

Olen itse käyttänyt aiemmin kiviä grillissä vastaavaan mutta nyt valittiin iso betoninen pihakivi jonka massa on arviolta 5-8 kg, ja se aseteltiin keskelle grilliä hiiliritilän päälle erottamaan briketit lihasta. Lämmön tasaamisen lisäksi ajatus oli estää liian suoraa lämpösäteilyä briketeistä lihaan ja estää epätasainen kypsyminen koska liha oli tällä kertaa hieman normaalia suurempi :)

sytytys

Sytytys tehtiin kaatamalla weberin piippusytytin täyteen ja asettamalla loput pussista grilliin. Kun briketit olivat syttyneet, kaadoimme ne sytyttämättömien päälle. Emme antaneet brikettien syttyä aivan läpi (niin, että päälläkin harmaata tuhkaa) asti vaan kumosimme ne grilliin kun päälimmäiset briketit alkoivat syttyä alapuolelta.

lämmön tasaantuminen

Lämpö karkasi odotetusti aluksi n. 200 asteeseen mutta kun ala-ilmaluukku oli aivan pienellä samoin kuin yläluukku (n. 5 mm auki) niin se tasaantui hieman reiluun sataan melko nopeasti. Kun lisäsimme lihan ja savustuspalikat brikettien päälle, tippui lämpö satasen kieppeille aika tarkasti. Hieman taisimme ala-ilmanottoa hienosäätää, että lämpö pysyi tasaisena. Kaiken kaikkiaan homma meni hienosti ja uskon tiilen auttaneen omalta osaltaan isompien heilahtelujen tasaamisessa.

Savustuspuina meillä oli alkuun kirsikkaa ja vaahteraa, myöhemmin vielä omenapuuta ja tammea.

 Uskomattoman pitkät lämmöt

Kului ensimmäiset tunnit ja oluen maistuessa grilliä seuratessa se näytti pysyvän aivan tasaisesti 100 asteessa. Ihmeellistä, ei edes pöyhitty brikettejä. Lihan pintaa kostutettiin kirsikka-colalla sekä hieman savupalikoita ja lastuja lisäsimme muutaman tunnin välein.

Kävimme lopulta nukkumaan ja herättyäni tuli heti mieleen, että mites se grilli? Onko se sammunut ja kallis liha pilalla? Tässä vaiheessa oli kulunut n. 13 tuntia sytyttämisestä ja muistelin Akinkin sanoneen 12 tuntia olleen hänen ennätys. Äkkiä ulos ja katsomaan, hitto vieköön miksen laittanut herätystä!

Uskomatonta, pallo on edelleen täydessä lyökissä ja sama 100 astetta! Kurkkasimme kannen alle ja hyvältähän siellä näytti, briketitkään eivät olleet täysin tuhkana joten päätimme antaa tulen jatkua kunnes se sammuu. Lihaa taas kostutimme ja lisäsimme savustuspalikoita.

Päivä kulkee ja olut maistuu, välillä vilkaistaan lämpöjä, on kulunut 16 tuntia sytytyksestä ja edelleen lämmöt 100 astetta. Ei voi olla. Loppujen lopuksi lämmöt alkoivat hitaasti laskemaan 17 tunnin kuluttua ja 18 tunnin kohdalla lämpöä oli 92 astetta. Silloin katsoimme hilloksen olevan loppu.

yhteenveto

Mitähän tähän sanoisi, ainakaan bilteman briketit eivät ole sen huonompia kuin muut ja grilliin lisätyllä massalla (betonikivi) oli selvä vaikutus. Suosittelen kumpaakin näistä vaihtoehdoista jos teet pitkiä lämpöjä grillillä jossa ei ole omaa varaavaa massaa.

Ilma-aukkomme olivat kieltämättä todella pienellä ja alkuun hieman niitä säädimme koska savun väri oli mielestämme liian vähähappista. Siinä voi muodostua kitkerää savua ja jopa haitallisia yhdisteitä sekä hiillos voi sammua.

Kiitokset Aki Ahonen:lle jonka kanssa tämä maratooni suoritettiin, yhdessä hyvää tulee :)

18 tunnin jälkeen pinnassa on komea maustekaarna eli bark! Liha ei ole karrelle palanut vaikka siltä vaikuttaakin :)

18 tunnin jälkeen pinnassa on komea maustekaarna eli bark! Liha ei ole karrelle palanut vaikka siltä vaikuttaakin :) Betonitiili näkyy lihan alla ja se ylettyy ihan ritilään asti

LISÄÄ RESEPTEJÄ