Poppamiehen Saslikit

Saslik mielletään monesti vain lihavartaaksi mutta se ei ole sama asia. Saslikin ominaispiirre on hyvinkin hapokas marinadi ja perinteisissä resepteissä käytetään runsaasti etikkaa ja alkoholia sekä monasti myös maitoa. Erilaiset mausteet kuten valkosipuli, pippuri ja yrtit ovat aina olleet osa reseptiä.

Tänä vuonna itselleni on tullut suoranainen saslik-himo kun olen menneinä vuosina viettänyt aikaa Liettualaisten ystävieni kanssa grillin äärellä. Niinkuin moni muukin perinneruoka, on saslik saanut myös perinteisen reseptin ympärille lukuisia variaatioita ja tässä haluan esitellä omat, helpot reseptit käyttäen Poppamies RUB-mausteita ja muita jokaisesta keittiöstä löytyviä raaka-aineita.

Nämä eivät siis ole autenttisia saslik -reseptejä mutta nähdessäni miten saslik -kulttuuri on kehittynyt myös muissa maissa joissa sillä on hyvin vahvat perinteet, päätin tehdä oman Poppamies -version.

Voit vapaasti säätää marinadin hapokkuutta lisäämällä tai vähentämällä etikan tai sitruunamehun määrää. Happo on tärkeä koska se mureuttaa lihaa ja yleensä saslik tehdään rasvaisesta lihasta joka ei ole mureaa samalla tavalla kuin vaikkapa file. Rasvainen liha kestää grillaamista paljon paremmin ja parhaillaan lopputulos on murea ja erittäin mehevä. Halutessasi voit lisätä saslik-vartaaseen myös kasviksia kuten sipulia joka on yleinen saslikin kanssa.

Marinointiaika kannattaa suunnitella siten, että grillaus tapahtuisi vasta seuraavana päivänä tai jopa useamman päivän jälkeen. Näin mureutus alkaa toimimaan parhaiten.

  1. Valmistele marinadisi, vieressä näet eri versioita. sekoita marinadipohja ja lisää valitsemasi maun ainekset.  Yksi annos riittää n. 500 grammalle lihaa.
  2. Leikkaa lihat muutaman sentin kokoisiksi kuutioiksi tai paloiksi. Ota huomioon millainen varras sinulla on käytössä, että saat ne pujoteltua ongelmitta.
  3.  Sekoita lihat marinadiin, suosin itse suljettavaa pussia josta puristan ilman pihalle, näin ei tarvitse lisätä nestettä. Varmista, että kaikki lihat ovat marinadin ympäröimiä. Käyttäessäsi suljettua astiaa, lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. sekoita lihoja niin, että kaikissa on varmasti marinadia. Jos lisäsit paljon vettä, lisää myös vähän etikkaa. Anna marinoitua vähintään yön yli.
  4. Säädä grillisi keskilämpöiseksi ja kun lämpö on tasaantunut aloita grillaaminen, käännä saslik-vartaita parin minuutin välein kunnes ne ovat kypsiä. Avotulella aseta vartaat sopivalle etäisyydelle tai liikuta hiillosta niin, että lämoö on sopiva. Lämpö on sopiva kun pystyt pitämään kättä vartaiden kohdalla 3-5 sekuntia. Mikäli teit todella isoja lihapaloja vartaaseesi, käytä miedompaa lämpöä.
  5. Kun lihat ovat miltei kypsiä, glaseeraa ne BBQ-kastikkeella, vasemmalla näet vinkkejä kastikkeista eri lihoille. Glaseeraus ei ole pakollinen mutta ohut kerros BBQ-kastiketta tuo mukavan lisämausteen. Myös Poppamiehen uutukainen Habanero-ketsuppi sopii kaikkien saslikkien kanssa kuin nenä päähän.

Tarjoile saslikit vaikka uudesta perunoista tehdyn perunasalaatin, lohkoperunoiden tai salaatin kanssa.

LISÄÄ RESEPTEJÄ