Grillattu ankanfilee ja chili-mustaherukkakompotti

Resepti - Grillistä ja nuotiolta Resepti - Kotikeittiöstä Resepti - Savustettuja ruokia

Ankka ja mustaherukka-kompotti ovat lyömätön yhdistelmä

Ankka ja mustaherukka-kompotti ovat lyömätön yhdistelmä

Grillissä tai savustimessa

Ankan rintafile on herkullinen ja sen voi valmistaa grillissä tai savustimessa(vinkkejä), kuitenkin jos savustat niin tarvitset viimestelyyn myös kuumaa grilliä. Haluat nimittäin tehdä viimeistelyn grillaamalla herkullisen nahan rapeaksi.

Grilliä käytetään kahden alueen moodissa eli epäsuoralla ja suoralla tulella, kasataan siis hiilet toiselle puolelle grilliä ja sytytetään se miedolle n. 120 asteen lämmölle. Ilmaluukkuja siis pienemmälle sytytyksen jälkeen 🙂

Tarkoitus on aluksi kypsentää matalalla lämmöllä rintafileen sisälämpö noin 60-63 asteen tietämille nahkapuoli ylöspäin. Tämä myös pehmentää ja sulattaa nahan alla olevaa rasvaa. Vastoin yleistä luuloa, rasva ei imeydy lihaan sisään mutta osaltaan huolehtii lihan pinnan kosteudesta. Loppusilaus pari minuuttia grillissä nahkapuoli alaspäin suoralla tulella sulattaa vielä loputkin rasvat ja tarjoillessa(nahkapuoli ylöspäin) liha on erittäin mehevää.

Lihaa ei kannata kypsentää tuosta 60-63 asteesta kovin paljoa ylöspäin koska se kuivuu ja maku huononee. Ankka on siis parhaimmillaan grillistä hieman punaisena.

Ainekset ja valmistus

Hiero RUB-maustetta ankalle öljytilkan kera ja sytytä grilli tai savustin miedolle lämmölle, n. 120 astetta. Grilli tulee sytyttää kahden alueen tapaan, eli epäsuoralle ja suoralle tulelle niin, että toisella puolella grilliä ei ole hiiliä lainkaan. Grillaa epäsuoralla tulella ankkaa nahkapuoli ylöspäin n. 1 tunti tai kunnes sisälämpö saavuttaa 60 astetta. Lihamittari on helppo tapa varmistaa sisälämpö, tai leikkaamalla pieni viilto (lihan pitäisi olla pinkkiä, ei tummanpunaista).

Kun sisälämpö on saavutettu, avaa grillin ilma-aukot täysin ja n. minuutin päästä käännä ankka suoralle tulelle hiilien päälle nahkapuoli alaspäin. Grillaa n. 1-2 minuuttia kunnes nahka on rapea ja ruskean kuultava. Älä polta, jos nahka on jostain syystä aivan kuiva, kostuta kevyesti tilkalla öljyä tai voisulaa. Rasva kuitenkin syttyy helposti grillissä joten ole varoivainen ettei liha mustu tämän seurauksena.

Chili-mustaherukkakompotti riistalle

  • 4 rkl mustaherukkahilloa
  • 2 dl punaviiniä (tuttuun tapaan kokille loput)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl balsamicoa
  • 1-2 rkl Poppamies Habanerokastiketta
  • VINKKI! Kokeile 1/2 tl Poppamies Jalosavu – nestemäistä savuaromia joukkoon valmistuksen alkuvaiheessa

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset paitsi sokeri kattilaan ja laita hiljalleen kiehumaan. Voit survoa hilloa hieman jos mukana on kokonaisia mustaherukoita. Keitä kasaan n. 2/3 alkuperäisestä ja lisää sokeri ja habanerokastike. Hauduta hiljalleen muutama minuutti.

Anna jäähtyä hiukan ja tarjoile ankan päällä.

Tarjoiluun

  • appelsiinia lohkottuna (sopii ankalle ja habaneron kanssa)
  • salaattia (pirskottele balsamicoa päälle)
  • perunamuusi (voista, tietty)
  • maustevoi muusille (vihreää pestoa voihin sekoitettuna)