Grillattu kala välimeren ja Jamaican hengessä

Resepti - Grillistä ja nuotiolta

maukas ja sitrusmainen salsa on parasta grillatun kalan kanssa

Kokonaisen kalan tai ison fileen grillaaminen koko porukalle kuuluu ehdottomasti kesän ruokailuun. Tarjoiluun sopii hyvin kesäinen salaatti tai uudet perunat, tällä kertaa teemme grillatun salsan paahdetusta paprikasta ja avokadosta sitruunalla ja chilillä ryyditettynä. Poppamiehen Nacho Habaneroviipaleet sopivat hyvän liemensä ansiosta tuoreen chilin tavoin käytettäväksi salaateissa, salsoissa ja erilaisissa täytteissä.

Valitsimme tehtäväksi kahta eri makua, Garlic RUB-mausteella maustettu välimerellinen sekä uutukaisella Jamaican RUB-mausteella maustettu ”Jamaican white fish”.

Valmistus kummallakin tavalla on hyvin samanlainen, mutta tarjoilua varten voit erottaa reseptiä tuoreilla yrteillä sekä hedelmillä. Haaste valmistuksessa kokonaisella kalalla on saada nahka pysymään kalassa eikä jäämään kiinni grilliritilään.

Helpoin tapa on käyttää halsteria joilloin nahka on helpompi pelastaa, nahkaa ei tosiaan kannata heittää pois vaan grillata se rapeaksi, siinä on paljon makua.

ainekset ja valmistus – grillattu salsa kalalle

  • 1 avokado
  • 1 punainen paprika
  • tilliä omaan makuun (valinnainen)
  • 1 limen mehu + kuori raastettuna (muista pestä ennen raastoa)
  • 2 rkl Poppamies Nacho Habaneroviipaleita
  • 0,5 dl hienonnettua kevätsipulia

Paahda paprika keskikuumalla grillillä kunnes se on sopivasti pehmennyt. Voit halutessasi paahtaa myös kunnolla mustaksi ja poistaa kuoren. Viipaloi paprika, poista avokadosta kivi ja kuutioi hedelmäliha. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoillaan kalan kanssa.

ainekset ja valmistus – KALA

  • kokonainen suomustettu kala, esim siika, kuha, turska… tai sopiva file
  • Poppamies Garlic RUB (välimerellinen)
  • Poppamies Jamaican RUB (Jamaican)
  • öljyä tai voisulaa
  • limen tai appelsiinin mehua (Jamaica)
  • tuoreita yrttejä, basilika, korianteri (välimeri)
  • oliiviöljyä

Leikkaa kalaa viistosti viiltoja, kostuta tilkalla öljyä tai voisulaa ja taputtele RUB-maustetta sisä- ja ulkopinnalle. Parhaaseen tulokseen pääset jos annat maustua yön yli jääkaapissa. Tärkein tässä on suolan uuttuminen, maku on enimmäkseen pinnassa. Pientä kalaa ei tarvitse marinoida yön yli.

Kuumenna grilli keskikuumalle (150-200 astetta) suoralle- tai epäsuoralle tulelle. Valmistus epäsuoralla tulella on helpompi jos ei ole halsteria käytössä, tai jos haluat savustaa miedommalla lämmöllä. Halsterilla suoralla tulella halsterissa saat rapean pinnan helposti.

Laita kala halsteriin tai epäsuoralle tulelle ja aloita grillaus. Suoralla tulella kääntele kalaa riittävän usein, ettei pinta pala mustaksi. Tavoitteena ruskea ja rapea pinta eli rohkeasti vaan lämpöä kohti.

Kala on kypsä kun lihasäikeet irtoavat toisistaan kevyesti painamalla.

Viimeistele Jamaican kala puristamalla limen tai applesiinin mehua päälle.

Viimeistele välimeren kala oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä kuten basilika ja korianteri. Voit myös sekoittaa niitä salsan joukkoon.

haaste kalan grillaamisessa on saada se ehjänä grillistä pois. Vahva suositus halsterille 🙂