Joulukinkun marinointi Poppamiehen tapaan

Resepti Resepti - Grillistä ja nuotiolta resepti - joulu Resepti - Savustettuja ruokia Resepti - Slow Food Vinkkejä ruoanlaittoon

Vaihtelua perinteiseen, kokeile vaikkei joulu olisikaan :)

Vaihtelua perinteiseen, kokeile vaikkei joulu olisikaan 🙂

Joulukinkku-reseptejä ja kuorrutuksia löytyy netistä niin paljon kuin jaksaa etsiä. Me keskitymme kinkun maustamiseen, voit valmistuksen tehdä samaan tapaan kuin normaalistikin. Tosin, on meillä valmistukseenkin oma tapa, savustamalla. Toki monilla ei ole savustinta kotosalla tai kaupungissa ei ole mahdollista joten siihenkin on oma ratkaisu, Poppamies Jalosavu – nestemäinen savuaromi. Voit nimittäin saada savunmakua ihan kotiuunissakin. Tässä esittelemme miten ruiskusuolata kinkku hyödyntäen nestemäistä savuaromia.

Tarvitset tietenkin Marinadiruiskun, niitä löytyy kaupoista muutamasta eurosta useampaan kymppiin hintaisia.

Oikea määrä käyttää alla olevaa marinadia on n. 1 dl per kilo lihaa. Eli vaikkapa 5 kg kinkulle sekoita 5 dl marinadia allaolevalla sekoitussuhteella. Mikäli sinulla on jo valmiiksi suolattu kinkku, jätä vain suola pois ja voit käyttää reseptiä sellaisenaan.

Sekoitussuhde ”marinadille”:

  • 1 litra vettä
  • 1-2 rkl Poppamies Jalosavu – savuaromia (jos olet savuisemman ystävä, voit laittaa 3-4 rkl savuaromia)
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 dl suolaa (tästä tulee 10% suolaliuos)

Lämmitä pieni tilkka vettä ja liuota siihen sokeri, sekoita sen jälkeen kaikki yhteen.

Perus-ruiskulla pärjää hyvin! Tässä Sagaformin ruisku.

Perus-ruiskulla pärjää hyvin! Tässä Sagaformin ruisku.

Pistele pieninä määrinä marinadi eri puolille kinkkua pistokohtia vaihdellen. Anna olla jääkaapissa yön yli jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen. Kokenut ruiskusuolaaja osaa jo pistellä nesteen niin, että käytännössä kinkun voi laittaa uuniin tai grilliin jo samoin tein.

Itse ruiskusuolaan / injektoin makua kinkkuun siten, että työnnän ruiskun neulan käytännössä niin pitkälle kuin se menee ja vedän sitä hiljalleen samalla ylöspäin. Piikitän kinkkua yleensä n.10-30 kertaa koosta riippuen.

Kypsennyksen voit tehdä oman ohjeesi mukaan normaalisti uunissa. Vaihtelun haluisille suosittelen kokeilemaan esim. valmistusta savustamalla tai grillissä. Pintamausteeksi sopii mainiosti Poppamiehen Burger & Ribs RUB– tai Slow Food RUB-mausteseos ja sinappihunnun vaihtoehdoksi Poppamies Smoky Apple BBQ-kastiketta.

Kypsennyslämpötilana suosittelen n. 110-125 astetta ja kinkun sisälämpötilaksi lopussa 75 astetta, tällöin kinkku on perinteisen mehevä. Suosittuun ylikypsään kinkkuun jatka kypsennystä kunnes sisälämpö 80-85 astetta. Peitä kinkku vaikkapa liinalla tai pyyhkeellä (ensin folio) n. 30-60 minuutin ajaksi.

Grillissä valmistus ei eroa uunista, kunhan pidät epäsuoran tulen ja lämmöt oikein.

Grillissä valmistus ei eroa uunista, kunhan pidät epäsuoran tulen ja lämmöt oikein.