Pekoniin kääritty riistapullalla täytetty punasipuli

Luit ihan oikein. Eikä siinä vielä kaikki, sillä tällä reseptillä Poppamies Marko voitti Tampereen huippukokit grillikilpailussa Mustassalahdessa järjestetyssä Chef Santerin kesänavauksessa. Resepti on kaiken lisäksi erittäin helppo ja juuri grillijuhliin sopiva. Voit esivalmistella nämä pienet pallerot etukäteen ja kun valmistuskin vaatii vain vähän huomiota, jää oma aikasi vieraille. Pari isompaa sipulia riittää jo pääruoaksikin, koska sisälle mahtuu yllättävän paljon täytettä, jopa miltei 100 grammaa. Lisukkeena sopii kilpailussakin käytetty ”pico de gallo” -tomaattisalaatti, ohje alla.

Idea täyttää punasipuli lähti kun näin YouTubessa videon jossa täytettiin punasipuli lihalla ja käärittiin pekoniin. Tuosta saisi oikeasti huikean, mietiskelin.  Tuumasta toimeen, ensimmäisenä päätin tehdä parhaimman makuisen lihapullan mitä osaan, omilla Poppamies-mausteilla tietenkin. Taikina muodostui kolmesta eri lihasta; sika, nauta ja peura (tai hirvi) ja se maustettiin Poppamiehen Slow Food RUB-mausteella. Päätin vielä bonuksena laittaa keskelle sulan sydämen koskenlaskijajuustosta.

Pientä harjoittelua vaatii punasipulin kovertaminen ontoksi niin, että se pysyy ehjänä mutta pienen treenin jälkeen sekin onnistuu jo helposti ja nopeasti. Sisältä pois koverrettu sipuli käytetään lisukkeeseen joten sekään ei mene hukkaan.

Kypsentäminen toimii parhaiten matalalla, alle 130 asteen epäsuoralla lämmöllä ja itse käytän monesti vielä savustusta valmistuksen aikana.

Sekoita jauhelihat keskenään sekaisin ja mausta RUB-mausteella.

helpoiten koverrus onnistuu kun käyttää pientä lusikkaa ja sormea. Jätä kaksi ulointa kerrosta sipuliin.

Helpoiten koverrus onnistuu kun käyttää pientä lusikkaa ja sormea. Jätä kaksi ulointa kerrosta sipuliin.

Kokeile pannulla paistaen pieni pala, että maku on kohdallaan. Leikkaa sipulista päät ja uloin kerros kuoresta pois. Varovasti lusikkaa käyttäen painele ja koverra sipulista sisimmät kerrokset pois niin, että jäljelle jää vain 2-3 ulointa ehjää kerrosta. Muovaile sipulin sisään lihapullataikinaa tiiviisti ja tökkää sormella keskelle pieni kuoppa. Täytä kuoppa koskenlaskijajuustolla ja peitä jauhelihamassalla, jottei juusto valu pois lämmitessä. Kääri ristiin kaksi pekonia sipulin yli.

Grillaa tai savusta kypsäksi n. 130 asteisessa grillissä epäsuoralla tulella, n. 40 minuuttia, sipulin koosta riippuen. Puolessa välissä sipaise sipulien päälle sudilla kevyesti BBQ-kastiketta. Savustaessa suosittelen omenapuun aromia. Jos käytät lämpömittaria niin pallukat ovat valmiit kun sisälämpö saavuttaa n. 65 astetta. Anna hetki vetäytyä, vaikka peitettynä kulhossa ennen tarjoilua, näin sisälämpö tasaantuu ja mehut pysyvät sisällä.

Vinkki! Tee pois koverretetusta sipulista vaikka allaoleva pico de gallo -tomaattisalaatti, se sopii kaveriksi mukavasti!

PICO DE GALLO-TOMAATTISALAATTI

Kuutioi punasipuli noin sentin palasiksi ja kuullota pari minuuttia pannulla tai parilalla tilkan oliiviöljyä kera, älä ruskista. HIenonna yrtit ja jalapenoviipaleet sekä kuutioi tomaatti noin sentin palasiksi. Sipulien jäähdyttyä sekoita kaikki ainekset sekaisin  kulhossa ja laita jääkaappiin maustumaan.

LISÄÄ RESEPTEJÄ

Paahdettu munakoiso

Paahdettu munakoiso munakoisoa (pääruokana ½ hlö) ruokaöljyä suolaa 1 rkl/puolikas munakoiso Poppamies RUB – One for All, ilman lisättyä suolaa Poppamiehen Classic BBQ -No sugar added -kastiketta 1 pkt Kikherneitä liemessä (380 [...]

Chipotle grilliperunat ja flank steak

Chipotle grilliperunat ja flank steak kiinteitä perunoita Poppamies Wing Sauce Chipotle Persiljaa Suolaa flank steak Poppamies SPG RUB -mausteseosta Poppamies Chipotle Wing sauce sopii perunoille täydellisesti ja valmistaminen on [...]

Broilerivartaat paprikakastikkeella

Broilerivartaat paprikakastikkeella NELJÄLLE: 8 broilerin reisipalaa ½ dl ruokaöljyä 1 limen mehu 2 tl Poppamies Garlic RUB-mausteseosta PAPRIKAKASTIKE 1 punainen paprika 1 keltasipuli 1 kokonainen valkosipuli 1 tl suolaa 2 rkl Poppamies [...]

Piripirilohi

Piripirilohi Lohta 200 g per ruokailija Poppamies The Sauce – Piri Piriä Suolaa Silmusalaatti Alfalfa Esilämmitä grilli 180 asteeseen. Leikkaa lohi annospaloihin. Ripottele paloille suolaa ja anna suolaantua jääkaapissa [...]