KYCKLINGGYROS MED TSATSIKI

Gyros är en grekisk klassiker, en delikatess som grillas länge på spett och ofta avnjuts mellan pitabröd. I Poppamies sommarkök tillreddes kycklinggyros långsamt på grillen. En lätt Tsatsiksås görs som tillbehör och sedan njuter man!

Bred Poppamies Sriracha RUB på en tallrik och häll grekisk yoghurt på en annan tallrik. Hacka färsk mynta och blanda i yoghurten.

Tryck filéernas båda sidor i Sriracha Rub, och doppa sedan båda sidorna i yoghurten. Om du har tid kan du låta filéerna få smak i kylskåpet i några timmar.

Stapla filéerna till ett torn. När stapeln har cirka 10 cm med filéer, tryck ett trägrillspett genom filéerna. Stapla de återstående filéerna på spettet genom att trä dem igenom grillspettet. Tryck till slut ytterligare 2–3 grillspett diagonalt genom filéerna så att de hålls ihop på grillen. Du kan skära av ändarna på grillspetten om tornet annars inte får plats på grillen.

Placera grillkolen på vardera sidan av grillen och lämna ett område med indirekt eld i mitten. Värm grillen till cirka 170–200 °C och placera kycklingtornet mitt över den indirekt elden. Titta på Poppamies grillskola om du behöver en repetition om värmeområden och temperaturkontroll!

Grilla kycklingtornet i ca 1–1,5 h tills innertemperaturen når 72 °C. Det lönar sig att vända spettornet varje halvtimme så att spettet steks jämnt på alla sidor.

Skär köttet vertikalt rakt från spettet och servera med Tsatsiki mellan tunnbröd, på rieska eller till exempel i tacos!

Tsatsiki

Blanda ingredienserna i en skål och låt Tsatsikin få smak i kylskåpet.