GARANTERAT LYCKAD PULLED PORK

Pulled pork är kanske en av de mest populära rätterna med lång tillredningstid i röknings- och grillningsvärlden. Det finns så många olika recept för att tillreda Pulled Pork att tröskeln för att försöka kan bli hög. Vi bestämde oss för att presentera det lättaste möjliga sättet för att göra riktigt bra pulled pork, som garanterat lyckas!

Hela saken börjar naturligtvis med att välja kött. I det här receptet använder vi en tvåkilos kassler, ​​som finns allmänt tillgänglig i butikerna. Börja med att förbereda kasslern för stekningen. Det lönar sig att ta bort alla extra membran och fettklumpar från kasslern med en kniv. När biten är tillräckligt tillsnyggad, saltas den genom injektion.

Blanda saltlösningen för injektionen. 1 dl saltlösning per kilo kött ska injiceras i köttet. Det behövs alltså 2 dl saltlösning till vår tvåkilos köttbit. Saltlösningen görs genom att blanda 1 tsk salt per varje deciliter vatten. Så för denna bit blandar vi 2 tsk salt i 2 dl vatten. Saltlösningen injiceras med en marinadspruta i flera injektioner på olika ställen i köttet. När du injicerar märker du hur köttet sväller snyggt, då hålls saltlösningen väl kvar inne i köttet. Nu är det bra att lägga köttet i en skål som kan förslutas eller en tät påse för att saltas över natten i kylskåpet. Även några timmar räcker, men en längre tid är alltid bättre.

Om du inte har en marinadspruta och inte heller vill skaffa en kan du också dränka köttet i saltlösningen, men då tar saltningen mycket längre tid, ca 2–3 dagar. Om du saltar köttet genom att dränka det i lösningen, lös upp 2 msk salt per 1 liter vatten.

Torka ytan med hushållspapper när köttet är saltat. Därefter kryddas köttet. Stryk först ett tunt lager Poppamies Stark senap på köttytan. Senapen ger en fin smak och den hjälper till att få kryddorna att fastna och bildar ett kryddskal. Stänk sedan rikligt av kryddblandningen Poppamies Burgers & Ribs Rub på köttet, så mycket som fastnar lätt på köttet. Låt kryddytan fuktas en aning av köttvätskorna, det tar cirka 15 minuter. Nu är köttet klart för stekningen!

Ställ in grillen eller rökugnen på låg värme, cirka 100–110 °C. Köttet steks först på en indirekt eld i cirka tre timmar tills köttets yta har fått fin färg. Om du behöver repetition i grunderna i att grilla eller röka, titta på Poppamies grillskola på YouTube-kanalen! Det lönar sig att vända köttet ungefär halvvägs genom rökningen. På indirekt eld kommer värmen ofta från endast en riktning, vilket gör att köttet steks jämnare om man vänder det.

Efter rökning i tre timmar flyttas köttet till en värmebeständig form, exempelvis en gjutjärnspanna. På så sätt förblir köttet fuktigt under den slutliga stekningen, och vi tar tillvara alla läckra vätskor som kommer från köttet. Grillens eller rökugnens temperatur kan höjas till cirka 120 °C, där stekningen fortsätter i ytterligare cirka fyra timmar. Köttet är klart när till exempel ett grillspett sjunker in lätt, nästan utan motstånd. Ett enkelt knep för att försäkra sig om att köttet är klart är också att försöka riva det med två gafflar. Om det lätt går sönder är det klart. Om köttet ännu inte verkar gå sönder lätt, fortsätt att steka i ungefär en timme och försök igen.

Innan du river är det lämpligt att låta köttet vila i en sluten behållare i ytterligare en timme i rumstemperatur. Köttet rivs i sina egna vätskor genom att riva med två gafflar. I det här skedet kryddas pulled pork också med såsen Poppamies Smoky Apple BBQ. Du kan lägga till cirka 1 dl sås per kg kött, dvs. i detta fall 2 dl.

Så här gör man lätt och säkert fantastisk pulled pork! Testa pulled pork även i en hamburgare istället för en biff, eller i tacos eller pizza!