Takuuvarma Pulled Pork

Nyhtöpossua ja sen vieressä pullollinen Poppamies Smoky Apple BBQ kastiketta, taka-alalla pussillinen Poppamies Burgers & Ribs RUBia. Vasemmassa yläkulmassa Poppamies Smoke House Barbeque Menu logo.

Pulled pork on ehkä yksi suosituimpia pitkään kypsennettäviä ruokia savustuksen ja grillaamisen maailmassa. Erilaisia ohjeita Pulled Porkin valmistukseen löytyy niin useita, että kynnys lähteä kokeilemaan voi nousta korkeaksi. Päätimme esitellä tässä mahdollisimman helpon tavan tehdä todella hyvä pulled pork, jolla onnistuu takuuvarmasti!

Koko homma lähtee tietenkin lihan valinnasta. Tässä ohjeessa käytämme kaksikiloista porsaan kassleria, jollainen on laajasti saatavilla kaupoista. Aloitetaan valmistelemalla porsaan kassler kypsennystä varten. Kasslerista kannattaa poistaa veitsellä kaikki ylimääräiset kalvot ja rasvapaakut. Kun pala on tarpeeksi siistitty, se suolataan injektoimalla.

Sekoita injektointia varten suolaliemi. Lihaan tulee injektoida suolalientä 1 dl per kilo lihaa. Eli tähän meidän kahden kilon palaseen suolalientä menee 2 dl. Suolaliemi tehdään niin, että jokaista desilitraa vettä kohden sekoitetaan 1 tl suolaa. Eli me sekoitamme tähän palaan 2 tl suolaa 2 dl vettä. Suolaliemi injektoidaan marinadiruiskulla useilla pistoksilla eri kohtiin lihaa. Injektoidessa huomaat kuinka liha pullistuu nätisti, silloin liemi jää hyvin lihaan sisälle. Nyt liha on hyvä laittaa suljettavaan kulhoon tai tiiviiseen pussiin yön ajaksi suolaantumaan jääkaappiin. Muutama tuntikin jo riittää, mutta pidempi aika on aina parempi.

Jos sinulla ei ole marinadiruiskua, etkä myöskään halua hankkia moista, voit myös upottaa lihan suolaliemeen, mutta silloin suolaaminen kestää paljon kauemmin, n. 2-3 päivää. Jos suolaat lihan upottamalla liemeen, liuota 1 litraan vettä kohden 2 rkl suolaa.

Kun liha on suolaantunut, kuivaa sen pinta talouspaperilla. Seuraavaksi liha maustetaan. Sivellään lihan pinta ensin kauttaaltaan ohuella kerroksella Poppamies Väkevä sinappia. Sinappi antaa kivasti makua, se auttaa mausteiden tarttumisessa ja maustekaarnan muodostumisessa. Seuraavaksi sirotellaan lihaan reilusti Burgers & Ribs Rub -mausteseosta, niin paljon kuin lihaan helposti tarttuu. Anna maustepinnan hieman kostua lihan nesteistä, siihen menee noin 15 minuuttia. Nyt liha onkin valmis kypsennystä varten!

Asetetaan grilli tai savustin matalalle lämmölle, noin 100-110°. Lihaa kypsennetään epäsuoralla tulella ensin noin kolme tuntia, kunnes lihan pinta on saanut mukavasti väriä. Jos grillauksen tai savustuksen perusteet kaipaavat kertausta, katso Poppamiehen grillikoulu Youtube-kanavalta! Noin puolessa välissä savustusta kannattaa kääntää liha ympäri. Epäsuoralla tulella lämpö usein tulee vain yhdestä suunnasta, jolloin kääntämällä liha kypsyy tasaisemmin.

Kolmen tunnin savustamisen jälkeen liha nostetaan lämmönkestävään vuokaan, esimerkiksi valurautapataan. Näin liha pysyy kosteana loppukypsennyksen ajan, ja saamme talteen kaikki herkulliset nesteet joita lihasta irtoaa. Grillin tai savustimen lämpötilan voi nostaa noin 120°, jossa kypsennystä jatketaan vielä noin neljä tuntia. Liha on valmis kun siihen uppoaa esimerkiksi varrastikku helposti, juuri ilman vastusta. Helppo konsti todeta kypsyys on myös koittaa repiä sitä kahdella haarukalla, jos se hajoaa helposti, se on valmista. Jos liha ei vielä tunnu hajoavan helposti, jatka kypsennystä noin tunti ja kokeile uudelleen.

Ennen repimistä lihan kannattaa antaa levätä suljetussa astiassa vielä noin tunnin verran huoneenlämmössä. Liha revitetään sen omissa nesteissä kahdella haarukalla repien. Tässä vaiheessa pulled pork myös maustetaan Smoky Apple BBQ -kastikkeella. Kastiketta saa laittaa lihaan noin 1 dl per kilo lihaa, eli tässä tapauksessa 2 dl.

Näin syntyi helposti ja varmasti mahtava pulled pork! Kokeile sitä vaikka pihvin sijaan hampurilaisessa, tai tacojen tai pizzan päällä!

Marko Poppamies valmistamassa nyhtöpossua

LISÄÄ RESEPTEJÄ