GARANTERAT LYCKADE RIBS

Ribs är alltjämt grillsommarens favoritmat som är det första som grillas när snön smälter! Men många lyckas inte helt och hållet med att tillreda ribs första gången, så vi gjorde receptet Poppamies garanterat lyckade ribs, som ger fantastiska ribs varje gång!

Det första steget är att välja de mest köttiga ribsen. Om ribsen är mycket tunna och benen lyser igenom är det mycket svårt att göra dem saftiga och mättande. Det finns också många typer av ribs, de vanligaste i Finland är Baby Back ribs och Spareribs. Baby Back är kortare och smalare, och är utskurna bredvid ryggraden. Köttet på Baby Back ribsen är eventuellt en aning mörare, men de har ofta mindre kött. Spareribsen är utskurna längre ner och är längre och större. Om det inte finns köttiga Baby Back ribs i butiken lönar det sig att välja Spareribs.

När ribsen är skaffade, lönar det sig att ta bort membranen från baksidan. Ibland är membranen avlägsnade i styckningsstadiet, men oftast sitter de kvar. Membranet kan enkelt tas bort genom att först lösgöra det från hörnet med en knivspets, och sedan ta tag i det med en bit hushållspapper och dra bort det på en gång.

Därefter stryker man Poppamies Stark senap tunt på båda sidorna och strör generöst med Poppamies Burgers & Ribs Rub kryddblandning på ytan. Kryddblandningen fastnar bättre på senapen, och senap ger ribsen en god smak. Låt den kryddade ytan fuktas och få effekterna av senapen och köttvätskorna medan du värmer grillen eller rökugnen.

Värm grillen eller rökugnen till en indirekt eld på cirka 110 °C. Om du behöver en repetition av grillens värmeområden och justeringar, titta på Poppamies Grillskola på YouTube! Placera ribsen på indirekt eld med den tjockare sidan mot kolet. Stek ribsen med eller utan rök i ungefär två timmar. Efter en timme kan du kontrollera att kryddytan inte torkar ut, och vid behov fukta den genom att stänka lite äppelsaft på ribsen.

Efter ungefär två timmar har ribsen fått en fin färg på ytan, varefter de lindas in i folie. Stänk först lite äppelsaft på ribsen och linda sedan in dem tätt i folie. Lägg tillbaka ribsen på grillen, fortfarande på en indirekt eld, och grilla i ungefär en timme till. Ribsen är färdiga för slutfinessen när benen har blivit synliga cirka 1 cm mer än när de var råa.

Höj grillens temperatur till cirka 150–200 °C och placera ribsen utan folie på den indirekta elden i ungefär en minut för att rostas. Stryk grillsåsen Poppamies Smoky Hickory BBQ Sauce på ribsen och låt såsen klibba fast i några minuter.

Så här kan du enkelt tillreda bra ribs. Det finns många andra sätt att tillreda ribs, och de har alla sina egna trogna följare. Du kan läsa mer om dessa andra tillredningsmetoder i Poppamies artiklar om rekommenderade tillredningstekniker!