Beer Can Bacon Burgers

Resepti - Grillistä ja nuotiolta Resepti - Savustettuja ruokia

Pekoniin kääritty ja täytetty pihvi on mehevä ja todellakin täynnä makua!! 🙂

Vuosi-pari sitten törmäsin youtubessa BBQ Pit Boysin videoon jossa he tekivät oluttölkki-burgereita. Heti tuli mieleen, että tuotahan pitää kokeilla ja niinpä niitä tulikin tehtyä useampaan otteeseen. Alkuperäisessä reseptissä ja omissa ekoissa versioissa täytteenä oli lähinnä juustoa, sientä ja chiliä mutta siitä ajatus on hieman jalostunut. Esittelen tässä kolme erilaista täytettä, viimeisin niistä Chilifest 2016 grillikilpailun annos.

Toki täytteenä voi käyttää vaikkapa edellisen päivän paahtopaistia hienonnettuna cheddarjuuston ja habaneroviipaleiden kera. Itselleni kävi niin, että lopputulosta ei oikeastaan tullut käytettyä burger-piffin tilalla vaan omana ruokanaan niin täyte muodostui hieman erilaiseksi.

Tästä reseptistä tulee 6 beer can bacon burgeria. Tässä kaksi eri täytettä ja alla ohje burgeripihvin tekoon.

Ainekset ja valmistus, ”perinteinen”:

  • 800g nauta-sika jauhelihaa (17-20% rasva)
  • 15 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 2 pkt pekonia
  • Poppamies Nacho Habanero-viipaleita (2 rkl tulee medium)
  • 200g cheddarjuustoraastetta
  • 150g tuorejuustoa
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 4 rkl Poppamies Slow Food RUB

Grillaa kesäkurpitsa kypsäksi grillissä ja kuutioi n. sentin paloiksi. Sekoita kulhossa tuorejuusto, cheddarjuusto, kesäkurpitsat, korianteri ja oman maun mukaan habaneroviipaleita silputtuna. Siirry burgerin teko-vaiheeseen.

ainekset ja valmistus, riisitäyte:

Grillaa ensin kasvikset keskikuumassa grillissä, täyte onnistuu paremmin jos kasvikset ovat jo hieman kypsennettyjä. Keitä samalla aikaa myös riisi.  Kuutioi grillatut kasvikset pieniksi n. 1 sentin kuutioiksi.  Voit myös kuulottaa kasvikset pannulla hienonnettuna grillaamisen sijaan.

Sekoita kaikki kasvikset, riisi, koskenlaskija ja tuore korianteri keskenään sopivassa kulhossa, lisää myös Vege Vege-maustekastike sekä Sriracha-ketsuppi.

Ainekset ja valmistus, kilpailutäyte (3 – 4 annosta)

  • 200 g sika-nauta jauhelihaa(n. 20% rasvaa)
  • 200 g peuran jauhelihaa
  • 1-2 siivua pekonia per burgeri
  • 1,5 rkl Poppamies Mexican RUB
  • 1 rkl Poppamies Garlic RUB
  • 75 g Philadelphia tuorejuustoa
  • 50 g kypsytettyä cheddarjuustoa
  • 100 g savustettua häränrintaa tai jotain muuta pitkään savustettua lihaa
  • 100 g kesäkurpitsaa ( n. 10 cm pätkä)
  • 1 siivu munakoisoa per burgeri
  • jääsalaattia
  • 1 siivu tomaattia per burgeri
  • tuoretta korianteria
  • 1 rkl Poppamies Salsa Verde -kastiketta per burgeri
  • Poppamies Classic BBQ-kastiketta

Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja grillaa (tai paista pannulla) pehmeäksi, hienonna n. sentin paloiksi (täyte onnistuu paremmin jos kesäkurpitsa on kypsennetty). Kuutioi savustettu liha ja pienennä cheddarjuusto.

Sekoita kulhossa sekaisin tuorejuusto, savuliha, cheddar, kesäkurpitsa ja hieman tuoretta korianteria. Siirry burgerin tekoon.

burgeripihvin teko

Sekoita jauhelihat (jos useampi) ja RUB-mausteet ja sekoita kevyesti vaivaamalla jauhelihaa kunnes mauste on jakautunut tasaisesti.

Jaa jauheliha yhtä suuriin paloihin (ikäänkuin suuria lihapullia, n. 130-200g on hyvä koko) ja ota yksi pala sekä oluttölkki (myös normaali vesilasi käy 🙂 ) ja paina tölkki jauhelihan päälle. Muovaile käsin kevyesti puristelemalla jauhelihasta ikäänkuin saviruukku tölkin ympärille, n. 4-5 cm korkeaksi.

Kierrä 1-2 suikaletta pekonia jauhelihan ympärille ja irroita tölkki. Nyt sinulla on jauhelihasta tehty ”ruukku” jonka keskelle voit latoa tehdyn täytteen. Keskelle jää tölkin pohjasta pieni kumpu, painele se tasaiseksi ennen täyttöä.

Grillaa tai savusta burgerit epäsuoralla tulella keskilämmössä kunnes pekoni alkaa olemaan rapsakka. Sopiva lämpötila grillaukseen on keskilämpöinen n. 175 asteinen grilli, valmistus epäsuoralla tulella kestää n. 30-45 min.

Savustamalla suosin matalaa, 100-125 asteen lämpöä. Valmistus ottaa kauemmin, n. 1,5 tuntia.

Suosin tarjoilussa raikasta salaattia, kuvassa ruukkusalaattia, pinaattia ja kirsikkatomaatteja tai vaihtoehtoisesti burgerin välissä perinteisen pihvin tilalla.

Kisa-annoksessa grillaa munakoisosiivu grillissä minuutin per puoli, sipaise hieman Classic BBQ -kastiketta ja lado siivun päälle salaatin lehti, tomaattisiivu, burger, tuore korianteri ja Salsa Verde-kastike.

 

beer can bacon burgers

Tekemällä pienempiin muotteihin saat parin haukun kokoisia ”slidereita”