Savustettu Chili con Carne

Resepti - Mex Mex Resepti - Savustettuja ruokia Resepti - Slow Food

Haudutetaan savustamalla kasaan. Savu tarttuu todella hyvin nesteeseen.

Haudutetaan savustamalla kasaan. Savu tarttuu todella hyvin nesteeseen.

Savustin uunina

Mikä on parempaa kuin chili con carne? Savustettu chili con carne!

Chili con carne on helppo ja maukas ruoka joka sopii sellaisenaan, riisin kanssa, maissilastuilla, tacoihin, burritoihin, perunoiden kera, hodareihin, ihan mihin tahansa 🙂

Tampere Food Club kävi meillä täällä varastolla vierailemassa ja pyysivät, että valmistelisin jotain tuttua mutta uudella kulmalla. Mieleen tuli kokeilla jotain mikä mielessä on pyörinyt useasti, nimittäin hauduttaa lihapata savustamalla.

HUOM! Tämä resepti toimii myös ilman savustusta uunissa tehtynä.

savu tarttuu nesteeseen

Kun virität savustimen/grillin epäsuoralle tulelle niin sehän toimii kuten uuni, haudutetaan lihapata kasaan siis savussa. Savu tarttuu hyvin nesteeseen joten lopputuloksena on halutessaan jopa erittäin savuinen, täyteläinen chili-lihapata! (Mikäli haluat kasvisversion niin vaihda lihakuutiot soijasuikaleisiin)

Lihoiksi valitsin possua, nautaa sekä peuraa. Savustin ensin tunnin pelkkiä lihoja samalla aikaa kuullottaen kasvikset valurautapadassa liedellä. Tämän jälkeen lisäsin loput ainesosat, mausteet sekä lihat pataan ja haudutin savustamalla n. 130-150 asteen lämmössä 3 tuntia. Ilman kantta tietenkin 🙂

Ainesosat ja valmistus

  •  2 kg lihaa kuutioina (possu, nauta, riista yms)
  • 4 sipulia
  • 3 paprikaa
  • 1 iso purkki maissia
  • 1 iso purkki kidneypapuja (oman maun mukaan enemmänkin)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • oliiviöljyä
  • 1-2 pulloa olutta (+kokille)
  • 1/2 pss / 100g Poppamies Mexican RUB -mausteseosta
  • 2 rkl Poppamies Mex Mex Triple Hot Chilimurskaa tai 1/2 prk Nacho Habanero -viipaleita
  • smetanaa ja maissilastuja tarjoiluun
  • korianteria tarjoiluun

Viritä savustin 130-150 asteeseen ja kun savuntuotto(esim. omenapuu tai hikkori) on alkanut, savusta kuutioitua lihaa foliovuoassa noin tunti. Tällä välin pilko sipulit ja paprika ja kuullota niitä tilkan öljyä kera. Kun väriä alkaa hieman tulemaan niin lisää tomaattimurska, tomaattipyre sekä Mexican RUB ja Triple Hot Chilimurska. Anna hautua hetki, lisää huuhdeltu maissi sekä pavut ja lähde viemään pataa kohti savustinta.

Kaada savustimesta lihat nesteineen pataan ja sekoita. Lisää olutta 1-2 pulloa siten, että nestettä on alkuun pari senttiä yli lihojen pinnan. Anna lihapadan savustua hiljalleen kiehuen, puolen tunnin välein sekoittaen. Lisää nestettä tarvittaessa, valmista on n. 3 tunnin kuluttua.

Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa. Tarjoile sellaisenaan korianterin ja smetanan kera. Oma suosikkini on syödä chili con carnea maissilastujen kanssa sekä se sopii myös mahtavasti täytteeksi tacoille ja tortilloihin. Smetana sopii mukaan tasapainottamaan tulisuutta.

Caramba!