Chili con Ragu
Ragu on Italiasta lähtöisin oleva lihakastike jota tarjotaan usein pastan kera. Sydämenä sykkii monesti punaviini sekä chilisuklaa ja teimmekin tästä herkusta Poppamiehen loitsuin viritetyn version enemmän lihapatana kuin kastikkeena. Ikäänkuin Italian versio chili con carnesta niinkuin otsikossa tapaillaan. Patana sopii myös alkuperästään huolimatta hienosti tacoille tai burritoihin.
Vaikka reseptissä onkin vino pino erilaisia ainesosia niin voit helposti muokata sitä sopivaksi omaan makuun. Voit nimittäin käyttää mukana niitä kasviksia tai juureksia jotka omaan makuun parhaiten sopivat, eli ei ole pakko käyttää välttämättä juuri näitä reseptissä mainittuja.
Muutama asia kuitenkin on joissa ei tule tinkiä ja ne ovat chili, punaviini, suklaa sekä haudutusaika. Ragua ei voi tehdä pikaruokana, se vaan ei yksinkertaisesti toimi. Kuten moni pataruoka niin tämäkin maistuu vieläkin paremmalta seuraavina päivinä ja kannattaakin tehdä isompi setti kerralla. Voit käyttää myös mitä tahansa suosikki Poppamies-chilikastikettasi tai tuoreita chilejä.
Pitkään haudutettua ruokaa tulee yleensä tehtyä isommalle porukalle. Tämä resepti on 8 hengelle. Voit pienentää reseptiä esim jakamalla ainesosat puoleen.
- Kuullota pilkotut kasvikset öljytilkassa ja lisää lihat. Paistele kunnes lihat ovat ruskistuneet sopivasti.
- Lisää puolet punaviinistä, balsamiviinietikka ja litra kuumaa vettä, anna kiehahtaa ja jätä kannen alle hautumaan. Lisää samalla kaikki kuivamausteet paitsi jätä puolet kaakaosta tai suklaasta sivuun. Lisää myös limen kuori ja limen mehu sekä 1 puntti tuoretta korianteria.
- kahden tunnin haudutuksen jälkeen lisää loppu punaviini ja kaakao / suklaa. Hauduta puoli tuntia ja lisää linssit jos päätit käyttää niitä. Hauduta vielä puoli tuntia, tarvittaessa ilman kantta jotta neste haihtuu ja ruoka tiivistyy. Kun nesteen määrä on sopiva, tarkista suolaisuus, lisää jos tarvis.
- Tarjoiluun hieman tuoretta korianteria ja varsinkin tulisempaan versioon myös hieman viilentävää smetanaa.
Ragu on Italiasta lähtöisin oleva lihakastike jota tarjotaan usein pastan kera. Sydämenä sykkii monesti punaviini sekä chilisuklaa ja teimmekin tästä herkusta Poppamiehen loitsuin viritetyn version enemmän lihapatana kuin kastikkeena. Ikäänkuin Italian versio chili con carnesta niinkuin otsikossa tapaillaan. Patana sopii myös alkuperästään huolimatta hienosti tacoille tai burritoihin.
Vaikka reseptissä onkin vino pino erilaisia ainesosia niin voit helposti muokata sitä sopivaksi omaan makuun. Voit nimittäin käyttää mukana niitä kasviksia tai juureksia jotka omaan makuun parhaiten sopivat, eli ei ole pakko käyttää välttämättä juuri näitä reseptissä mainittuja.
Muutama asia kuitenkin on joissa ei tule tinkiä ja ne ovat chili, punaviini, suklaa sekä haudutusaika. Ragua ei voi tehdä pikaruokana, se vaan ei yksinkertaisesti toimi. Kuten moni pataruoka niin tämäkin maistuu vieläkin paremmalta seuraavina päivinä ja kannattaakin tehdä isompi setti kerralla. Voit käyttää myös mitä tahansa suosikki Poppamies-chilikastikettasi tai tuoreita chilejä.
Ptikään haudutettua ruokaa tulee yleensä tehtyä isommalle porukalle. Tämä resepti on rakennettu 12 litran kattilassa 20 hengen ruokailua varten. Voit pienentää reseptiä esim jakamalla ainesosat puoleen.
Ainekset ja valmistus 8 hengelle:
- 3 sipulia lohkoina
- 2 suippopaprikaa viipaleina
- 250 g varsiselleria paloina
- 1000 g tomaattimurskaa
- 1/2 pll Poppamies Liquid Garlic
- 2 rkl mustapippuri
- 1 kg naudan lihaa kuutioina
- 400 g possun lihasuikaleita
- 2 pakettia pekonia
- 2 rkl suolaa
- 1 rkl kanelia
- 5 rkl provencal -yrttisekoitusta ( tai tuoreita yrttejä kuten salvia (varovasti), timjami, rosmariini, basilika (reilusti) yms)
- 1 rkl juustokumina
- 6 rkl 100% kaakaojauhe ( tai puoli levyä taloussuklaata)
- 4 rkl sokeria
- 6 porkkanaa sentin paksuisina kiekkoina
- 1kg linssejä
- 2 limen kuori raastettuna ja mehu puristettuna
- 2/3 pullo punaviiniä
- 6 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl Poppamies Savunaga ( tästä tulee mieto, medium 3rkl, hot 6rkl )
- 400g ruskeita linssejä ( valinnainenen )
- 400g punaisia linssejä (valinnainen )
- 2 punttia tuoretta korianteria
- Kuullota pilkotut kasvikset öljytilkassa ja lisää lihat. Paistele kunnes lihat ovat ruskistuneet sopivasti.
- Lisää puolet punaviinistä, balsamiviinietikka ja litra kuumaa vettä, anna kiehahtaa ja jätä kannen alle hautumaan. Lisää samalla kaikki kuivamausteet paitsi jätä puolet kaakaosta tai suklaasta sivuun. Lisää myös limen kuori ja limen mehu sekä 1 puntti tuoretta korianteria.
- kahden tunnin haudutuksen jälkeen lisää loppu punaviini ja kaakao / suklaa. Hauduta puoli tuntia ja lisää linssit jos päätit käyttää niitä. Hauduta vielä puoli tuntia, tarvittaessa ilman kantta jotta neste haihtuu ja ruoka tiivistyy. Kun nesteen määrä on sopiva, tarkista suolaisuus, lisää jos tarvis.
- Tarjoiluun hieman tuoretta korianteria ja varsinkin tulisempaan versioon myös hieman viilentävää smetanaa.