Poppamiehen Kokonainen Kalkkuna

Kokonainen grillattu kalkkuna

Kokonainen kalkkuna on Amerikan kansallisherkku, mutta se nostaa suosiotaan myös Suomessa. Tässä reseptissä kalkkuna valmistetaan kokonaisena. Valmistuksen voi tehdä joko uunissa tai grillissä epäsuoralla tulella. Voit myös savustaa kalkkunan grillissä. Perusohjeessa kalkkunaa ei juurikaan mausteta, mutta Poppamiehen elämään mausteet kuuluvat luontaisesti, ja maustamismahdollisuuksia onkin useampi. Tässä reseptissä tehdään valkosipulisen pippurinen kokonainen kalkkuna. Mausteiksi valitsimme Poppamies Garlic RUBin sekä –SPG RUBin ja loppusilaus tehdään Poppamies Roasted Garlic majoneesilla.

Valmistus itsessään on todella suoraviivainen ja helppo, mutta valmisteluun kannattaa varata aikaa, jotta lopputulos on mehevä ja tasaisesti maustunut. Kalkkunat myydään Suomessa enimmäkseen pakastettuina, joten kalkkuna kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan pari päivää ennakkoon. Sulamisen jälkeen on tärkeää suolata kalkkuna hyvin. Suolaamiseen kannattaa varata myös aikaa, koska kyseessä on iso liha, jossa suolaantuminen kestää oman aikansa. Suolaamisessa on kaksi vaihtoehtoa: upotus suolaveteen tai marinadiruiskun käyttö.  HUOM! Kalkkunan jalat on yleensä sidottu yhteen nahalla, irroita jalat jotta suolaliemi pääsee hyvin myös sisäpuolelle.

Tarvitset

  • vuoan jossa ritilä (tai uunin paistopelti käy myös)
  • ison marinointiastian tai marinadiruiskun
  • silikonisudin
  • paistomittarin

Kalkkunan suolaus

Itse tein suolauksen upottamalla kalkkunan suolaveteen 25 litran astiaan – tähän käy mikä tahansa astia kuten iso ämpäri, saavi tai vastaava. Kaada astiaan 10 litraa vettä, 3 dl suolaa (tästä tulee n. 5 % suolaliuos) ja 1 dl ruokosokeria. Sekoita hyvin ja upota kalkkuna nesteeseen niin, että se peittyy kokonaan. Lisää vettä tarpeen mukaan ja jokaista litraa vettä kohden myös 2 rkl suolaa. Anna kalkkunan suolautua 1-2 vrk, mitä pidempi aika, sitä enemmän suolaa imeytyy. Mikäli valitsit marinadiruiskulla suolauksen, tee suolaliemi sekoittamalla 5 dl vettä ja 2 rkl suolaa ja injektoi liemi kalkkunaan pistelemellä eri lihaksiin tasaisesti. Ruiskusuolauksen jälkeen on hyvä antaa suolan tasaantua yksi vuorokausi.

Maustaminen nahan alle

Ota n. 125 g voita ja anna sen pehmitä huoneenlämmössä. Sekoita voin joukkoon 3 rkl Poppamies Garlic RUB, sekä kahden sitruunan mehu, ja työnnä voi nokareina kalkkunan nahan alle eri kohtiin.  Pääset nahan alle etsimällä eri puolilta kohtia joista sormet saa nahan alle. Irroita nahkaa lihasta sormilla mutta älä irroita nahkaa niin, että se irtoaa reunoilta. Kun tässä pääsee alkuun niin se on aika helppoa. Maustevoi nahan alla tuo paitsi makua, mutta myös auttaa osaltaan mehevämpään lopputulokseen. Muista hieroa maustevoi myös kalkkunan sisälle.

Maustaminen päältä

Kalkkunan suurin haaste on saada nahka rapeaksi ja maukkaaksi. Tätä varten teemme nahan päälle ensin kevyen Poppamies SPG -maustekerroksen ja valelemme nahan vielä voisulalla. Näin nahka rapeutuu saaden kauniin kullanruskean pinnan, sekä mukavan, hieman mausteisen kerroksen.  Ripottele kevyt kerros Poppamies SPG RUB -maustetta tasaisesti kalkkunan joka puolelle.  Sulata 125 g voita mikrossa ja valele nahka vielä kevyesti voilla.

Valmistus

Lämmitä uuni tai grilli (epäsuora tuli) 150-175 asteeseen. Valmistus 175 asteessa kestää n. 2-2,5 tuntia ja 150 asteessa n. tunnin pidempään, riippuen kalkkunan koosta. Itse valmistin kalkkunani 175 asteessa.  Aseta kalkkuna vuokaan ritilän päälle, työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan ja työnnä vuoka uuniin tai grilliin. Hyvä tavoitelämpötila on n. 70 astetta. Kalkkuna on todella vähärasvaista (varsinkin rinta) ja erityisesti siipiosat kypsyvät helposti yli koska ovat pieni lihan pala kalkkunan kyljessä. Halutessaan siivet voi leikata jo etukäteen välipalaksi :)

Loppuvalelu

Kun paistomittari näyttää n. 65 astetta, valele kalkkuna kauttaaltaan Poppamies Roasted Garlic majoneesilla. Majoneesi sulaa loppukypsennyksessä ja antaa kalkkunalle herkullisen, mausteisen pinnan.

Tarjoilu

Kun tavoitelämpötila on saavutettu, anna kalkkunan levätä n. 15 minuuttia ennen leikkaamista. Vuokaan jäävästä rasvasta ja nesteestä voi halutessaan keittää kastikkeen. Helppo tapa on keittää kasaan ja lisätä kermaa vähitellen kunnes maku on sopiva.

LISÄÄ RESEPTEJÄ