Poppamiehen loimulohi

Avotulella valmistaminen kiehtoo aina ja joskus voi olla kynnystä kokeilla mutta se on oikeasti todella helppoa kunhan muutaman niksin oivaltaa.

Tärkeää on pitää lämpö sopivana siten, ettei kala pääse palamaan pinnalta ja toisaalta, että saat haluamasi hieman tummuneen pinnan silloin kun kala on sopivasti kypsä. Parhaimillaan tulos on rapsakan paahtunut päältä ja mehevä sisältä. Hyvä apuvälinen on hiilihanko tai vastaava keppi, jolla nuotiota voi hieman siirrellä niin, ettei tarvitse kalaan koskea.

Kuppikuntia on monia mutta itse teen loimulohen niin, että file on pyrstöpää ylöspäin ja sopivassa kulmassa niin, että alapuoli saa enemmän lämpöä, koska on paksumpikin.

Loimulautoja on myös monia erilaisia, osassa puutapit ja toisissa, kuten minullakin, sellainen jossa file kiinnitetään kalan yli menevällä ristikolla. Kaikilla malleilla onnistuu yhtälailla :)

Valmistus

Suolaa kevyesti file yön yli, riittää myös jos aamulla suolaa ja illalla valmistaa.

Ripottele fileen päälle Poppamies Louisiana Cajun RUB, oikea määrä on kevyt kerros niin, että kilon fileeseen menee 1-2 rkl.
Anna mausteen tasaantua puolisen tuntia tai pidempään.

Sytytä nuotio ja aseta file loimutelineeseen, oikea etäisyys tulesta on n. 40 cm tulen koosta riippuen. Valmistuminen kestää kilon fileellä n. 45 minuuttia.
Kun pinta näyttää hyvältä, painele kalan lihaa kevyesti ja katso irtoavatko lihasyyt toisistaan helposti. Jos irtoavat niin se on valmis.
Jos pinta meinaa kärähtää niin siirrä nuotiota syrjempään tai telinettä kauemmaksi. Kumpi vaan onnistuu helpommin.

LISÄÄ RESEPTEJÄ