Grillattu ankanfilee ja chili-mustaherukkakompotti

Ankan rintafile on herkullinen ja sen voi valmistaa grillissä tai savustimessa (vinkkejä), kuitenkin jos savustat niin tarvitset viimestelyyn myös kuumaa grilliä. Haluat nimittäin tehdä viimeistelyn grillaamalla herkullisen nahan rapeaksi.

Grilliä käytetään kahden alueen moodissa eli epäsuoralla ja suoralla tulella, kasataan siis hiilet toiselle puolelle grilliä ja sytytetään se miedolle n. 120 asteen lämmölle. Ilmaluukkuja siis pienemmälle sytytyksen jälkeen :)

Tarkoitus on aluksi kypsentää matalalla lämmöllä rintafileen sisälämpö noin 60-63 asteen tietämille nahkapuoli ylöspäin. Tämä myös pehmentää ja sulattaa nahan alla olevaa rasvaa. Vastoin yleistä luuloa, rasva ei imeydy lihaan sisään, mutta osaltaan huolehtii lihan pinnan kosteudesta. Loppusilaus pari minuuttia grillissä nahkapuoli alaspäin suoralla tulella sulattaa vielä loputkin rasvat ja tarjoillessa (nahkapuoli ylöspäin) liha on erittäin mehevää.

Lihaa ei kannata kypsentää tuosta 60-63 asteesta kovin paljoa ylöspäin, koska se kuivuu ja maku huononee. Ankka on siis parhaimmillaan grillistä hieman punaisena.

Hiero RUB-maustetta ankalle öljytilkan kera ja sytytä grilli tai savustin miedolle lämmölle, n. 120 astetta. Grilli tulee sytyttää kahden alueen tapaan, eli epäsuoralle ja suoralle tulelle niin, että toisella puolella grilliä ei ole hiiliä lainkaan. Grillaa epäsuoralla tulella ankkaa nahkapuoli ylöspäin n. 1 tunti tai kunnes sisälämpö saavuttaa 60 astetta. Lihamittari on helppo tapa varmistaa sisälämpö tai leikkaamalla pieni viilto (lihan pitäisi olla pinkkiä, ei tummanpunaista).

Kun sisälämpö on saavutettu, avaa grillin ilma-aukot täysin ja n. minuutin päästä käännä ankka suoralle tulelle hiilien päälle nahkapuoli alaspäin. Grillaa n. 1-2 minuuttia kunnes nahka on rapea ja ruskean kuultava. Älä polta, jos nahka on jostain syystä aivan kuiva, kostuta kevyesti tilkalla öljyä tai voisulaa. Rasva kuitenkin syttyy helposti grillissä joten ole varovainen, ettei liha mustu tämän seurauksena.

Chili-mustaherukkakompotti riistalle

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset paitsi sokeri kattilaan ja laita hiljalleen kiehumaan. Voit survoa hilloa hieman jos mukana on kokonaisia mustaherukoita. Keitä kasaan n. 2/3 alkuperäisestä ja lisää sokeri ja habanerokastike. Hauduta hiljalleen muutama minuutti.

Anna jäähtyä hiukan ja tarjoile ankan päällä.

LISÄÄ RESEPTEJÄ

Lihalauta ja chimichurri

Lihalauta ja chimichurri Chimichurri: Poppamiehen Chimichurri mausteseosta vettä rypsiöljyä, tai oliiviöljyä Lihat: 400 g broilerinpaistileikkeitä 400-500 g naudan petit tenderiä 400-500 g naudan picanha 1 pss Poppamiehen Grill Mix Rubia suolaa 1 [...]

Poppamiehen lihakarkit!

Poppamiehen lihakarkit! 3 henkeä, 30 min 400 g broilerin sisäfileitä 1 pkt pekonia (180 g)  1,5 rkl Poppamies Louisiana Cajun RUB -maustetta glaseeraukseen Poppamies Smoky Apple BBQ Saucea tarjoiluun Poppamies Roasted Garlic [...]

Paahdettu munakoiso

Paahdettu munakoiso munakoisoa (pääruokana ½ hlö) ruokaöljyä suolaa 1 rkl/puolikas munakoiso Poppamies RUB – One for All, ilman lisättyä suolaa Poppamiehen Classic BBQ -No sugar added -kastiketta 1 pkt Kikherneitä liemessä (380 [...]

Chipotle grilliperunat ja flank steak

Chipotle grilliperunat ja flank steak kiinteitä perunoita Poppamies Wing Sauce Chipotle Persiljaa Suolaa flank steak Poppamies SPG RUB -mausteseosta Poppamies Chipotle Wing sauce sopii perunoille täydellisesti ja valmistaminen on [...]