Pekoniin kääritty riistapullalla täytetty punasipuli

Luit ihan oikein. Eikä siinä vielä kaikki, sillä tällä reseptillä Poppamies Marko voitti Tampereen huippukokit grillikilpailussa Mustassalahdessa järjestetyssä Chef Santerin kesänavauksessa. Resepti on kaiken lisäksi erittäin helppo ja juuri grillijuhliin sopiva. Voit esivalmistella nämä pienet pallerot etukäteen ja kun valmistuskin vaatii vain vähän huomiota, jää oma aikasi vieraille. Pari isompaa sipulia riittää jo pääruoaksikin, koska sisälle mahtuu yllättävän paljon täytettä, jopa miltei 100 grammaa. Lisukkeena sopii kilpailussakin käytetty ”pico de gallo” -tomaattisalaatti, ohje alla.

Idea täyttää punasipuli lähti kun näin YouTubessa videon jossa täytettiin punasipuli lihalla ja käärittiin pekoniin. Tuosta saisi oikeasti huikean, mietiskelin.  Tuumasta toimeen, ensimmäisenä päätin tehdä parhaimman makuisen lihapullan mitä osaan, omilla Poppamies-mausteilla tietenkin. Taikina muodostui kolmesta eri lihasta; sika, nauta ja peura (tai hirvi) ja se maustettiin Poppamiehen Slow Food RUB-mausteella. Päätin vielä bonuksena laittaa keskelle sulan sydämen koskenlaskijajuustosta.

Pientä harjoittelua vaatii punasipulin kovertaminen ontoksi niin, että se pysyy ehjänä mutta pienen treenin jälkeen sekin onnistuu jo helposti ja nopeasti. Sisältä pois koverrettu sipuli käytetään lisukkeeseen joten sekään ei mene hukkaan.

Kypsentäminen toimii parhaiten matalalla, alle 130 asteen epäsuoralla lämmöllä ja itse käytän monesti vielä savustusta valmistuksen aikana.

Sekoita jauhelihat keskenään sekaisin ja mausta RUB-mausteella.

helpoiten koverrus onnistuu kun käyttää pientä lusikkaa ja sormea. Jätä kaksi ulointa kerrosta sipuliin.

Helpoiten koverrus onnistuu kun käyttää pientä lusikkaa ja sormea. Jätä kaksi ulointa kerrosta sipuliin.

Kokeile pannulla paistaen pieni pala, että maku on kohdallaan. Leikkaa sipulista päät ja uloin kerros kuoresta pois. Varovasti lusikkaa käyttäen painele ja koverra sipulista sisimmät kerrokset pois niin, että jäljelle jää vain 2-3 ulointa ehjää kerrosta. Muovaile sipulin sisään lihapullataikinaa tiiviisti ja tökkää sormella keskelle pieni kuoppa. Täytä kuoppa koskenlaskijajuustolla ja peitä jauhelihamassalla, jottei juusto valu pois lämmitessä. Kääri ristiin kaksi pekonia sipulin yli.

Grillaa tai savusta kypsäksi n. 130 asteisessa grillissä epäsuoralla tulella, n. 40 minuuttia, sipulin koosta riippuen. Puolessa välissä sipaise sipulien päälle sudilla kevyesti BBQ-kastiketta. Savustaessa suosittelen omenapuun aromia. Jos käytät lämpömittaria niin pallukat ovat valmiit kun sisälämpö saavuttaa n. 65 astetta. Anna hetki vetäytyä, vaikka peitettynä kulhossa ennen tarjoilua, näin sisälämpö tasaantuu ja mehut pysyvät sisällä.

Vinkki! Tee pois koverretetusta sipulista vaikka allaoleva pico de gallo -tomaattisalaatti, se sopii kaveriksi mukavasti!

PICO DE GALLO-TOMAATTISALAATTI

Kuutioi punasipuli noin sentin palasiksi ja kuullota pari minuuttia pannulla tai parilalla tilkan oliiviöljyä kera, älä ruskista. HIenonna yrtit ja habaneroviipaleet sekä kuutioi tomaatti noin sentin palasiksi. Sipulien jäähdyttyä sekoita kaikki ainekset sekaisin  kulhossa ja laita jääkaappiin maustumaan.

LISÄÄ RESEPTEJÄ

Grillattu halloumi-Vesimelonivarras

Grillattu halloumi-Vesimelonivarras Melonivarrasvesimeloniahalloumi juustoaPoppamies Roasted Garlic BBQ -kastikettaPoppamies Sriracha Majonensalaatinlehtiäpikkelöityä punasipulia (valinnainen)Pikkelöity punasipuli0,5 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa1 dl sokeria1 dl vettä0,5dl Kikkoman Ponzu-sitrussoijakastiketta1 tl Poppamies Scotch Bonnet -chilikastikettapunasipuliviipaleita Vesimeloni ja halloumi juusto sopivat hyvin [...]

Pihville salaatti grillatuista avomaankurkuista

Pihville salaatti grillatuista avomaankurkuista Lisuke 4:lleValmistusaika noin 20 minuuttia4–5 avomaankurkkuasuolaahienonnettua sipulinvarttaPoppamies The Sauce - White BarbequePoppamies sriracha RUBia Avomaankurkut ovat herkkua myös grillattuna! Erittäin kuumalla suoralla lämmöllä niiden kuori hiillostuu [...]

Grillattu Kasvis-Juustopannu Yrttiöljyllä

Grillattu Kasvis-Juustopannu Yrttiöljyllä 1 pkt kirsikkatomaatteja 1 paprika 1 sipuli 1/2 kesäkurpitsa halloumijuustoa salaattijuustoa öljyä parsaa Poppamies SPG RUB -mausteseosta Poppamies Garlic Potatoes (kypsät valkosipuli -pariisinperunat) YRTTIÖJY 1/2 puntti sitruunamelissaa 1/2 puntti [...]

Täytetyt portobellot

Täytetyt portobellot 4 portobello-sientä  2 dl Poppamies Smoky Hickory BBQ Sauce-grillikastiketta 1 dl Poppamies Garlic Majosta Poppamies Pekonin makuinen 1-2 (Pihvi)tomaattia 2 dl Alfalfa Silmusalaattia OHJE: Lämmitä grilli 180-200 [...]