Poppamiehen rapeat ribsit

Ribseille löytyy eri valmistustapoja ja kannattajia joka lähtöön. Toiset esikeittävät maustetussa lihaliemessä ja sitten grillaavat, toiset taas savustavat alusta asti matalassa lämmössä 3-2-1 -tekniikalla ja kolmas folioi alusta asti.

Esittelemme tässä neljännen tavan. Metodista on kiittäminen Amerikkalaista BBQ-gurua Phil Wingoa, joka on voittanut jopa maailmanmestaruuksiakin. Hän esitteli tekniikkaa meille Suomessa pidetyllä ”Pit Master”-kurssilla. Loppujen lopuksi menetelmä on todella helppo ja melko nopea, jotenkin tätä ei vaan ollut tullut kokeiltua aiemmin kun on aina ajatellut, että ne kuivuvat piloille. Ribsit nimittäin valmistuvat suoraan grillissä 1,5 tunnissa ilman foliota tai haudutusliemiä ja tulos on mielettömän makuinen, rapea, mausteinen ja sopivan murea.

Lopputulos eroaa yleisesti tarjotuista ”fall off the bone” -ylikypsistä ribseistä, liha irtoaa luusta, mutta rakenne on edelleen purtava eikä pulled porkin tapaan aivan täysin ylikypsä. Ribseissä säilyy mehevyyskin melko hyvin, itseasiassa pidän näistä ribseistä enemmän kuin ylimureasta ja jopa vetisestä versiosta.  Tämän tekniikan kääntöpuoli on se, että kypsennysajan kanssa on oltava melko tarkka tai muuten se kuivuu. Hitaasti kypsytetyissä taas ylimääräinen puolituntinen ei tunnu missään.

Tekniikka on siis hyvin yksinkertainen, viritä grilli tai savustin epäsuoralle tulelle 150 asteeseen ja kypsennä kuivamarinoituja ribsejä välillä käännellen, lopuksi valellen BBQ-kastikkeella.

Poista ensin ribsien takapuolelta kalvo, mikäli sellainen on. Helpoiten se irtoaa kun hieman veitsen kärjellä auttaa alkuun luun kohdalta. Pujota sormi kalvon alle ja rauhallisesti vedä kalvo irti.

Taputtele Burger & Ribs RUB-maustetta ribsien molemmille puolille. Jos maustepinta näyttää kuivalta, voit kevyesti vedellä tai öljyllä kostuttamalla taputella maustepinnan kosteaksi.

Rub-maustetta voi käyttää reilusti! Grilli on harvoin näin onnellinen ;)

Rub-maustetta voi käyttää reilusti! Grilli on harvoin näin onnellinen ;) Kuvan grillissä on välissä keraaminen levy, jotta liekit eivät osu suoraan ribseihin vaan valmistus tapahtuu epäsuoralla tulella.

Lämmitä grilli tai savustin 150 asteeseen epäsuoralle tulelle. Asettele ribsit grilliin ja sulje kansi. Käännä ribsejä n. 20 minuutin välein, tunnin kohdalla kääntäessä valele ribsit bbq-kastikkeella molemmin puolin. Ribsit ovat valmiita 1,5 tunnin kuluttua tai kun ribsiä nostaa keskeltä luusta niin liha miltei repeää irti.

ribsit sauhuaa

Got smoke?

Kiedo ribsit folioon (tai kannelliseen vuokaan) ruokailua varten tai siivuta syötäväksi samantien.

LISÄÄ RESEPTEJÄ