Salsa Verdellä Täytetty Kala

Tässä reseptissä tehdään kokonainen kala ruodottomana ja maustetaan se sisäpuolelta herkullisella salsa verdellä joka muodostuu yrteistä, oliiviöljystä ja mausteista. Tämä resepti tehtiin alunperin Poppamiehen grilli-liven kalajaksossa Kalaherkut Nygrenin kanssa. Silloin käytössä oli kokonainen makrilli, nyt tehtiin vuorostaan taimenta ja kuhaa. Isoin jippo tässä on perata kala ruodottomaksi sisäpuolelta. Tässä ohjeet:

  1. Kokonainen kala avataan normaalisti keskeltä niin, että sisuskalut on saatu poistettua. Poista ensin sisukset ja leikkaa viiltoa mahassa pidemmälle aina pyrstöön ja kiduksiin asti. Leikkaa veitsen kärjellä ruodot poikki koko kalan matkalta selkäruodon vierestä kummaltakin puolelta vetämällä ja sopivasti painamalla, varo ettei veitsi mene selästä läpi. Irrota selkäruotoa lihasta sormella nostamalla ja leikkaa koko selkäruoto irti.  Tämä on helppoa ellei kala ole iso, silloin ruodot ovat jo aika vahvoja ja vaatii vähän voimaa. 1-2 kiloisille kaloille ja pienemmille ahvenille tämä sopii oikein hyvin. Nyt kala aukeaa hienosti ”levälleen”, leikkaa fileointiveitsellä pois kylkilihojen uloin ohut kerros jossa ruodot ovat. Nyt kala on ruodoton ja valmis maustettavaksi.
  2. Tee salsa verde. Hienonna kaikki yrtit ja lisää Aged Jalapeno -chilikastike, hunaja, suola, mustapippuri sekä raastettu limen kuori ja mehu. Sekoita hyvin.
  3. Levitä ensin omaan makuun suolaa kalan sisälle ja levitä salsa verdeä kalan sisälle reilusti. Jos marinadia jää yli niin se sopii mainiosti tarjolle kalan ja perunoiden kanssa.   Helpoiten kala valmistuu halsterissa mutta varsinkin suomuinen kala onnistuu sellaisenaan helposti.
  4. Kuumenna grilli keskilämpöiseksi, grillaa kala suoralla tulella ja käännä kun nahka on selvästi rapeutunut. Mikäli grillaat suomullista kalaa niin suomut suojaavat kalaa hyvin ja suomut nahkoineen irtoavat yhtenä osana kun laitat tarjolle. Voit tutkia kalan kypsyyttä vähän raottamalla kalaa ja painamalla lihaa, jos lihasyyt irtoavat toisistaan helposti, on kala kypsä.  VINKKI! Kun käännät kalaa, käänne se selkäpuolen kautta ettei salsa verde valu grilliin :)

LISÄÄ RESEPTEJÄ