Smokehouse Brisket

Brisket eli naudanrinta on kuuluisin amerikkalaisessa barbequessa valmistettavista lihoista. Brisketin savustamisessa laadukas liha ja oikean kypsyyden tunnistaminen ovat avainasemassa. Suosimme “low & slow” -menetelmää, jossa kypsennys tehdään matalalla lämpötilalla, jotta liha ei pääse ylikypsäksi.

Oikeaan kypsyyteen ei ole olemassa jotain tiettyä sisälämpöä tai kypsennysaikaa, vaan nämä riippuvat täysin lihasta, lämpötilasta ja kypsennysvälineestä. Oikea tapa on kokeilla lihan mureustuntumaa lämpömittarin tikulla tai vastaavalla. Mureustuntuma on oikea silloin kun tikku uppoaa pehmeästi, antaen vain hyvin tasaisen pehmeän vastuksen.

Lihan valmistelu

Poista ensin lihasta kovat rasvapaakut ja kalvot. Rasvaa kannattaa jättää ohut kerros brisketin toiselle puolelle. Sekoita astiassa 1 dl vettä ja 1 tl suolaa per 1 kg lihaa. Kun suola on liuennut veteen, injektoi neste marinadiruiskulla eripuolille lihaa tasaisesti. Nosta liha jääkaappiin isossa astiassa vähintään 6 tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Nosta brisket leikkuulaudalle ja hiero Poppamies SPG RUB-mausteseos lihan kaikille puolille niin paljon kuin sen pintaan tarttuu.

Lihan savustaminen

Lämmitä savustin n. 110 asteeseen epäsuoralle tulelle. Aseta liha savustimeen niin, että rasvaisempi puoli on alaspäin. Vaikka käytetäänkin epäsuoraa tulta ja välissä olisikin lämmönjakolevy, se silti säteilee lämpöä ja siksi kannattaa laittaa rasvainen puoli kohti lämpöä.

Savusta briskettiä 4–6 tuntia, tai kunnes sisälämpö lähenee 70 astetta. Tällöin brisket kannattaa kääriä tiviisti folioon tai teurastajan paperiin, jotta liha ei menetä kosteutta.

Jatka kypsennystä, kunnes oikea mureustuntuma on saavutettu.  Mureustuntuma on oikea silloin kun tikku uppoaa pehmeästi antaen vain hyvin tasaisen pehmeän vastuksen, tällöin sitkeät kollageenit ovat pehmenneet juuri sopivasti.

Lihan lepuuttaminen

Nosta kääritty brisket esimerkiksi isoon kylmälaukkuun ilman kylmäpatruunoita lepäämään noin tunniksi. Suosittelemme käyttämään isoa vuokaa johon brisket mahtuu – brisket nimittäin imee vetäytyessään osan foliossa lepäävistä nesteistä takaisin.

Tarjoile brisket osana Smokehouse-teemaista tarjoilua! Tee reuben-leipiä, burgereita, tai syö sellaisenaan. Parhaiten brisketin kanssa sopivat Poppamiehen grillikastikkeista Cherry & Cola BBQ Sauce, sekä Spicy BBQ Sauce!

LISÄÄ RESEPTEJÄ