Smokehouse Porsaan Burnt Ends

“Pork belly burnt ends”, eli possun kyljestä tehdyt makoisat kuutiot, ovat herkullinen osa Smokehouse-juhlia!

Porsaan kylki on huikea raaka-aine, koska näiden kuutioiden lisäksi voi siivuttaa sitä vaikka burgeriin, repiä nyhdöksi, tai hakata silpuksi salaattiin tai perunan täytteeksi. Voit siis jättää osan valmistettavasta kyljestä muihin tarkoituksiin. Tässä kuitenkin teemme koko lihasta savuisen makeita ja pehmeitä kuutioita, joita kutsumme “burnt ends” -nimellä, aivan kuten naudan brisketin point end -lihaksesta leikattuja kuutioita.

Luutonta porsaan kylkeä on hyvin saatavilla ja se on helppo valmistaa, kunhan on malttia. Avaimet ovat siis aika, savu ja maku! Löydät myös kaupasta Mattila Brosin valmista savustettua kylkipalaa, josta voit valmistaa nämä kuutiot helposti.

Sekoita astiassa 1 dl vettä ja 1 tl suolaa per 1 kg porsaan kylkeä. Jos kyljessä on nahka, leikkaa se pois, mutta varo leikkaamasta samalla lihaa. Injektoi suolaliemi tasaisesti eri puolille lihaa ja nosta liha jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Sipaise kylki kauttaaltaan Poppamies American Classic Yellow -sinapilla ja ripottele Poppamies Burgers & Ribs -mausteseosta kauttaaltaan lihaan niin paljon kuin lihan pintaan jää kiinni.

Aseta savustin matalaan lämpötilaan – noin 110–120 astetta. Savusta kylkeä n. 4 tuntia, kunnes liha on selkeästi pehmennyt ja tikku uppoaa suhteellisen vaivattomasti lihan läpi. Tarkoitus ei ole kypsentää hajoavan kypsäksi tässä vaiheessa. Savustaessa muista asettaa kyljen rasvapuoli kohti lämmönlähdettä, yleensä alaspäin. Voit kääntää lihan 2–3 tunnin kohdalla.

Ota liha lepäämään noin 15 minuutiksi ja leikkaa sen jälkeen se kuutioiksi. Helpointa on ensin leikata n. 3 sentin paksuisia siivuja ja sitten kuutioida ne. Voit jättää lihasta hieman kuutioimatta, ja käyttää esimerkiksi mac & cheesessä.

Aseta kuutiot esimerkiksi foliovuokaan ja lisää Poppamies Burgers & Ribs RUB -maustetta. Pyöritä lihoja vuoassa niin, että maustetta on kuutioiden pinnoilla kauttaaltaan. Savusta kuutioita vuoassa ilman kantta noin tunti, jotta mausteet hieman paahtuvat.

Lisää tämän jälkeen Poppamies Spicy BBQ -kastiketta niin, että sitä on reilusti lihoissa kiinni ja vuoan pohjallakin pieni kerros.  Peitä vuoka foliolla tai kannella ja jatka kypsennystä vielä 1-2 tuntia. Sekoita lihoja välillä ja lisää BBQ-kastiketta jos koet tarpeelliseksi.

Kuutiot ovat valmiita kun ne ovat niin pehmeitä, että vastusta ei enää tunne ja kuutiot suorastaan sulavat suuhun.

LISÄÄ RESEPTEJÄ