Kasvismättöä grillistä

Kasviksia grilliin? Hell yeah! Kasviksia kannattaa grillata ja huomioida myös kauden kasvikset. Kasviksista saa herkullisen koko aterian vaikka porukalle jaettavaksi tai liharuokien kylkeen.

Tällä kertaa tehdään kattava annos kasviksia, sekä marinoitua tofua jolloin kattaus sopii sekä lisukkeeksi isommalle porukalle, että siitä löytää vegaaninenkin syöjä itselleen täyttävän aterian. Kylkeen sopii mahtavasti kesäinen salaatti johon kannattaa lisätä hieman vaikkapa viinirypäleitä tai persimonia.

Kasvisten (ja valtaosan muitakin raaka-aineita) yleishyväksi havaittu grillin lämpötila on keskilämpöinen, n. 150-175 asteinen grilli. Meidän asetelmassa oli toisella puolella suoran tulen päälle ritilä ja toisella puolella valurautainen parila. Ei hätää vaikkei parilaa olisikaan, kasviskori tai folio-grillivuoka käy myös. Kasviskorin idea on, että pienet kasvikset eivät tipu ritilän välistä ja kääntely on helpompaa. Jos grillissä ei ole lämpömittaria niin lämpö on sopiva kun voit pitää kättäsi 10cm korkeudella ritilästä n. 5 sekuntia.

Eniten aikaa vie myskikurpitsa, sen valmistus on helppoa. Aseta kokonainen myskikurpitsa keskilämpöiseen grilliin suoralle tulelle eli ritilälle hiilien päälle. Grillaa n. 30-40 minuuttia aina kääntäen kun pinta on tummunut reilusti. Ajatus on paahtaa koko kurpitsa pehmeäksi ja ulkokuorta ei syödä joten se saa tummua huoletta. Kurpitsan valmistuessa voit esivalmistella muut raaka-aineet. Kurpitsa on kypsä kun se grillipihdeillä painamalla tuntuu pehmeältä kauttaaltaan. Tässä vaiheessa nosta kurpitsa kannelliseen vuokaan tasoittumaan ja grillaa loput raaka-aineet.

Halkaise kaali neljäksi lohkoksi. Sipaise leikkuupinnoille hieman öljyä ja omaan makuun pieni määrä Sriracha RUB -maustetta sekä omaan suolaa makuun. Kaada luumutomaatit pieneen kulhoon, kostuta öljyllä ja mausta Garlic RUB -mausteella. Leikkaa Tofut pihveiksi tai suikalaiksi ja valele Blackberry -chilikastikkeella.

Kaali, tomaatit ja tofu valmistuvat kutakuinkin yhtä nopeasti joten kun otat kurpitsan grillistä vetäytymään, laita kaikki muut sinne yhtäaikaa. Kaali suoraan ritilälle ja tofu joko parilalle tai ritilillä riippuen kuinka ohueksi sen leikkasit. Tomaatit kasviskoriin tai parilalle. Parila kannattaa öljytä hyvin ennen grillausta.

Grillaa tofuihin hyvä pinta, tomaatit hieman pehmeiksi ja kaalilohkoihin kaunis ruskea pinta. Tarjoillessa kaalit ja tofu kannattaa siivuttaa. Halkaise kurpitsa keskeltä pituussunnassa, lusikoi siemenet pois ja möyhennä sisus (ei ulkokuorta), lisää suolaa ja Sriracha Majosta oman maun mukaan. Tarjoile ruokapöytään!

-Poppamies Marko

LISÄÄ RESEPTEJÄ