Poppamiehen savustettu joulukinkku

Savustettu joulukinkku metallisessa kulhossa

Perinteiseen joulukinkkuun voi hakea pientä vaihtelua savustamalla sen. Myös kinkunkuorrutusta voi tehdä monella tapaa ja tässä esitellään meidän raadin voittaja!

Käytämme kahta Poppamiehen tuotetta, Smoky Apple BBQ sekä Slow Food RUB. Jälkimmäisen voi käyttää kahdella tapaa, joko osana kuorrutusta tai savustuksen ajaksi pintaan hierottuna. Näiden erona lopputuloksessa on maun kiinnittyminen lihan ulkokuoreen tai kuorrutukseen. Verkkokinkussa suosittelen kuorrutuksen maustamista ja niin teemme myös tässä reseptissä.

Lämmitä savustin n. 100-125 asteeseen, tai omaan suosikkilämpöösi. Lisää savustimeen savustuspalikoita tai -lastuja joista vaahtera, tammi tai leppä ovat hyviä vaihtoehtoja. Savustuspuut kannattaa asetella hiilloksen ja mahdollisesti vielä sytyttämättömien hiilien tai brikettien päälle siten, että savua muodostuu pitkällä ajalla. Sopiva savun määrä on yksilöllinen jokaisen kohdalla joten jos savustat ekaa kertaa niin kannattaa aloittaa maltilla, nyrkillisellä tai kahdella saa jo paljon makua.

Kun savuntuotto on alkanut, aseta kinkku ritilälle ja valuma-astia alapuolelle jotta saat lihanesteet talteen. Lihaan kannattaa työntää paistimittari jotta näet lihan sisälämmön. Savustaessasi isoa yli 5 kilon kinkkua, kannattaa kinkku kääriä ilmatiiviisti folioon n. 60 asteen sisälämmössä tai kun haluttu aika savustusta on takana. Folioituna kinkkuun ei enää imeydy lisää savunmakua vaan savustin toimii ikäänkuin uunina kypsennyksen loppuun. Foliointi auttaa pitämään kinkun mehevänä pitkän kypsennyksen ajan sekä hieman nopeuttaa kypsytystä loppuvaiheessa.

Savusta kinkkua kunnes haluttu sisälämpö on saavutettu, 75 asteinen kinkku on kypsä ja mehevä, 85 asteinen taas jo erittäin murea ja ylikypsä. Kaikki tästä väliltä omaan makuun sopii kinkun sisälämmöksi.

Anna kinkun jäähtyä hieman, poista nahka (mikäli on) ja tee kuorrutus. Sekoita samassa suhteessa väkevää sinappia ja Poppamies Smoky Apple BBQ -kastiketta ja valele kinkku seoksella. Ripottele päälle Poppamies Slow Food RUB ja korppujauhon seosta, hyvä suhde on 1 osa Slow Food RUB ja 2 osaa korppujauhoa. Paahda uunissa 200-225 asteessa 5-10 min kunnes pinta hieman ruskistuu.

LISÄÄ RESEPTEJÄ