Alkusanat
Ribsit ovat monelle se kruunun jalokivi ja kavereillekin halutaan tarjota se omasta mielestä kaikkein paras elämys ja suosikki. Valmistustapoja on tietenkin hurja määrä erilaisia ihan kuten valmistusvälineitäkin. On selvää, että kerrostalossa ei ole samaa vapautta kuin esimerkiksi kesämökillä ison jenkkisavustimen äärellä, mutta hyviä ribsejä voi tehdä kerrostalossakin tai rivitalon takapihalla. Jos olet ensi kertaa tekemässä ribsejä, niin suosittelemme tämän artikkelin lisäksi meidän takuuvarmat ribsit -reseptiä!
Tässä artikkelissa on tarkoitus käydä simppelillä tasolla muutama yleinen tekniikka läpi ja opastaa kuinka saat helposti mahtavan lopputuloksen. Kaikkea voi aina hifistellä ja tuunata omaan makuun, mutta näillä vinkeillä pääsee keskivertoa parempaan lopputulokseen yleisellä tasolla. Voit tästä ohjeesta parannella ja virittää nyansseja omaan makuun. Hyvään lopputulokseen on useampi reitti eikä ole vain yhtä totuutta. Moni harjaantunut grillaaja varmasti kommentoi tähän omia juttujaan ja itselläkin on omat pikkudetaljit eri tilanteisiin ja välineisiin. Tarkoitus on kuitenkin pitää tämä simppelinä artikkelina, josta voi lähteä kehittämään omaan välineistöön ja tilanteeseensa täydellistä vaihtoehtoa, sitä omaa bravuuria.
Kerrottakoon heti alkuun, että jos haluat tehdä vähäsuolaista ruokaa niin ribsit ovat ehkä huono valinta. Vähäsuolainen lopputulos on kuivahko ja pintaa lukuunottamatta mauton.
Taannoin käytiin kovaa keskustelua ribsien esivalmistamisesta ja varsinkin monen suosima esikeittämis-menetelmä sai todella kovaa ryöpytystä. Keittäminen ei ole myöskään oma suosikkini, koska se uuttaa lihasta makua siihen keitinveteen ja siten vähentää lihanmakua itse ribsissä. Toki keitinliemen voi käyttää hyödyksikin ja lisätä perunoita ja mausteita tehdäksesi vaikka keittoa. Mutta se ei ole tarkoitus, vaan tehdä parhaimman makuiset ribsit. Yksi hyvä käyttökohde keitinliemelle on keittää se kasaan ja tehdä siitä BBQ -kastike. Hieman suolainen kastike siitä tulee, mutta makua on varmasti.
Koska keittämis-metodi on laajalti käytetty, yritetään ottaa siitäkin tässä kaikki irti.
”Ei se liha tiedä miten tai millä se valmistettiin. Pääasia, että saavutat hyvän lopputuloksen, oli tekniikka tai niiden yhdistelmä mikä tahansa.”
Ribsien valinta
On hyvä ymmärtää mitä eroja myytävissä ribseissä on. Ribsien valikoima on melko suppea Suomessa, mutta valikoima ja erikoisleikkuut monipuolistuvat koko ajan. Tässä lyhyesti yleisimpiä saatavilla olevia porsaan ribsejä:
- Spare ribs – pidemmät vatsan alta leikatut ribsit joihin jätetään yleensä onneksi reilusti lihaa. Valmistusaika on pidempi, mutta syötävää on enemmän. Spare ribs on oma suosikkini.
- Baby back ribs – lyhyemmät ”yläosan” ribsit, eli ne leikataan selkärangasta alaspäin. Babyllä viitataan ribsien lyhyeen mittaan. Liha on mureaa ja sitä pitäisi olla reippaasti, valmistuvatkin hieman nopeammin kuin spare ribsit. Suomalaisessa leikkuussa tosin lihaa on valitettavan usein melko ohuesti.
- ”Luinen kylki” – kylkipaloja luineen löytyy useita vaihtoehtoja. Näiden kypsennyksessä matala lämpö ja pitkä aika ovat valttia. Nämä eivät ole ”ribsejä”, vaan luullista kylkeä. Luiden päällä on kyllä samaa lihaa kuin sparessakin mutta siihen on jätetty paksummalti muutakin. Siitä huolimatta itsekin teen niitä kuin ribsejä ikään, mutta pidemmällä ajalla ja enemmänkin pääruokana isommalle porukalle. Harvaan grilliin mahtuu nimittäin perinteisiä ribsejä 10 hengelle.
Ribsien valmistuksen perusvaiheet
- Kalvon poisto
- Suolaveteen upotus
- Maustaminen (RUB mauste)
- Esikypsytys
- Viimeistely (BBQ-kastike)
Oikea mureus?
Oikean kypsyyden tiimoilta löytyy useampaa kuppikuntaa, suosituimmat ovat ”liha tippuu luista” ja ”purutuntuma”. Allekirjoittanut on mieltynyt viimeisen kannalle. Halutessani aivan hajoavan ylikypsää, teen yleensä pulled porkia,koska ribsit ovat mielestäni parhaimmillaan sopivalla purutuntumalla luista kiinnipitäen syötynä.
Tämä on tietysti jokaisen oma mieltymys, mutta se vaikuttaa hieman valmistusaikaan. Yleensä esivalmistuksessa n. 30-45 minuuttia pidempään ja saat luista tippuvaa lihaa purtavan sijaan. Lihan pitää kuitenkin irrota helposti luusta, jos liha ei irtoa helposti luusta niin se ei ole vielä valmista.
Oikea mureus on myös tärkeä mittari valmistuksessa, koska lihaa on montaa eri leikkuutta ja laatua, samoin grilleissä on eroja. On mahdotonta sanoa tarkalleen kellosta tai edes lämpömittarista milloin se on valmista, ainoastaan kokeilemalla mureutta voit päätellä onko ribsit valmiita. Haarukalla kokeilemalla tai hieman luusta vääntämällä voit todeta onko liha jo mureutunut. Yksi hyvä merkki on lihan vetäytyminen niin, että luut tulevat n. 1-1,5 cm verran näkyviin.
Ensimmäinen vaihe – kalvojen poisto
Ribsien takapuolella on yleensä kalvo, kalvottomat ovat myynnissä melko harvinaisia. Kalvon saa pois helpoiten ujuttamalla luun kohdalta veitsen kärjen luun ja kalvon väliin. Vähitellen saat sormen väliin ja pääset vetämään kalvon irti. Yleensä se lähtee melko helposti mutta on päiviä jolloin ei vaan luonnistu. Kärsivällisyyttä :)
HUOM! jos aiot esikeittää ribsit niin siirry seuraavaksi artikkelissa suoraan ”keittäminen” -menetelmän kohdalle. Ribsejä ei ole välttämätöntä esisuolata eikä kannata pintamaustaa tässä vaiheessa jos aiot esikypsentää ne keittämällä.
Toinen vaihe – suolaveteen upotus
Kalvojen poiston jälkeen suosittelen ribsien upottamista jääkaappiin kylmään suolaveteen yön yli, eli hanki ne päivää etuajassa. Aina tähän ei ole aikaa ja hyvää saat ilmankin, mutta jos tavoitteena on suustavaluvan mehevät ribsit niin haluat niiden imevän vähän nestettä sisäänsä ennen valmistusta. Voit myös lisätä muita mausteita veteen, mutta niiden imeytyminen lihaan on erittäin hidasta ja vähäistä. Itse laitan pelkän suolan.
Perusreseptinä laita ribsit suljettavaan pussiin tai isoon vuokaan ja kaada sekaan kylmää 6% suolaliuosta (1 litraan vettä n. 60g (3 rkl) suolaa) niin, että ribsit peittyvät. Yksi rivi ribsejä ottaa helposti nestettä n. 40g sisään. Tämä on aika paljon lihanmäärään verraten. Ribseistä ei kuitenkaan tule ylisuolaisia, koska vain osa suolasta imeytyy.
HUOM! Käyttäessäsi vähälihaisia baby back -ribsejä, kannattaa käyttää vähäsuolaisempaa suolavettä tai jättää se tekemättä. Ribsit voivat helposti ylisuolaantua jos niissä on vähän lihaa.
Pidätkö savun mausta, mutta ei ole mahdollista savustaa? Siinä tapauksessa suosittelen lisäämään suolaliemeen 1-2 rkl nestemäistä savuaromia per litra vettä tai pirskottelemaan sitä maustekerroksen päälle ennen esivalmistusvaihetta. Moni savustamalla kypsentävä aina kavahtaa nestemäistä savuaromia, mutta se on ihka oikeaa savua, nesteeseen uutettuna ja epäpuhtaudet(karsinogeenit) pois filtteröitynä. Varmaan kemiallisiakin löytyy mutta ainakin Poppamiehen Liquid Smoke on puhdasta savua ja sopii käytettäväksi kaikessa ruoanlaitossa.
Kolmas vaihe – ribsien maustaminen
Seuraavana päivänä (tai niin pitkän ajan jälkeen kuin sinulla oli käytettävissä) ota ribsit ja valuta ylimääräinen neste pois. Lado ribsit esim. leivinpaperin päälle, valele kevyesti sinapilla (valinnainen) ja taputtele niihin molemmin puolin RUB-maustetta (tai sivele nestemäinen marinadi, mutta suosittelen RUB-maustetta eli kuivamarinadia. Poppamiehellä on 7 erilaista valikoimissa). Käytä maustetta sen verran kuin pinta helposti ottaa vastaan ja kostuta maustepinta tarvittaessa kevyesti vaikkapa colajuomalla. Varo kuitenkin huuhtomasta mausteita pois, yleensä kostutusta ei tässä vaiheessa juurikaan tarvitse.
On paljon mielipiteitä siitä kuinka kauan RUB-mauste pitää olla lihan pinnassa ennenkuin valmistus aloitetaan. Voit edetä esivalmistusvaiheeseen samantien, varsinkin jos teit suolaamisen suolavedellä yön yli. Ribseissä on melko ohuesti lihaa ja suola ehtii uuttumaan sisään esivalmistuksen aikana, juurikaan muut maut kuin suola eivät muutenkaan uutu lihaan sisälle. RUB-mausteen hieno puoli on, että se muodostaa kypsentäessä ajan myötä maukkaan ”maustekaarnan” lihan pintaan. Tätä kaarnaa (bark) grillaajat himoitsevat!
RUB-mausteen voit jo laittaa edellisenä päivänä suolavedessä uittamisen sijaan jolloin suola imeytyy lihaan sisälle. Tässä tapauksessa et saa lisätä nestettä lihaan koska sitä ei ole saatavilla, liha tosin pitää nesteensä sisällä paremmin kun mausteseoksen suola on uuttunut lihaan sisälle. Hyvää pelkällä kuivamausteellakin tulee, mutta on hyvä käydä läpi eri vaihtoehtoja. Lopputuloksen mehevyyteen vaikuttaa myös käytetty kypsennysväline ja sen sisäinen kosteus, mutta se on sitä hifistelyä jota voi tutkailla omasta välineestäsi kokemuksen kera.
Sinapin tarkoitus kuivamausteen alla on sitoa maustekerros paremmin kiinni ja antaa oma makunsa. Tämä jakaa mielipiteitä mutta itse käytän sinappia lähes aina maustekerroksen alla.
Vaiheet 4 ja 5 -Yleisimmät valmistusmenetelmät ja niiden valinta
Uunissa folioituna:
Oma suositukseni ”kotioloissa kaupungissa”. Tee ribsien maustaminen kuten yllä, kääri ilmatiiviisti folioon ja asettele syvään uunipeltiin. HUOM: nykyuuneissa on paljon höyrytoimintoja, jos sinulla on sellainen niin suosittelen kiertoilman kanssa, tällöin ei tarvitse folioida.
Jos sinulla on iso kannellinen uunivuoka niin unohda folio ja lado ribsit sinne.
ESIKYPSYTYS: 125 astetta n. 1,5 – 3 tuntia. Tiedät, että esikypsytys on valmis kun raotat yhtä foliota tai vuoan kantta ja huomaat lihan vetäytyneen niin, että luista näkyy n. 1-1,5 cm enemmän luuta kuin raakana. Tökkää vielä haarukalla ja varmista oma mieleinen mureus. Kirjoita itsellesi lämpö ja aika muistiin seuraavaa kertaa varten. Nyt voit siirtyä viimeistelyyn tai jäähdyttää ribsit (ilmatiiviisti foliossa tai kannen alla) viimeisteltäväksi ja tarjottavaksi myöhemmin.
VIIMEISTELY: Ota ribsit uunista, nosta lämpö 225 asteeseen ja sivele ribsien pintaan valitsemasi BBQ-kastike (suositus Poppamies Smoky Apple BBQ). Paahda ilman kantta / foliosta poistettuna ribsejä n. 5-10 minuuttia tai kunnes BBQ-kastike on karamelisoitunut (älä polta) ribsien pintaan.
Keittäminen:
”Jos keität ribsit niin pahat jätkät voittavat” – sanoi Amazingribs -sivuston luoja ja on tavallaan oikeassa. Menetelmä on kuitenkin suosittu ja moni ne edelleen keittää jopa ravintoloissakin. Onhan se nopein tapa mureuttaa, mutta samassa luovutat ribseistä lihan makua ympäröivään nesteeseen. Teet siis tavallaan lihalientä. Toki hyvin maustetusta liemestä irtoaa myös lihaan makua keittämisen aikana. Itselleni tuo sana keittäminen särähtää. Mieluummin hauduttaisin 85-90 asteessa kuin keittäisin kuplien kera. Näin maku säilyy paremmin sekä myös lihan tekstuuri on parempi. Tämä tietysti on vaikeaa kun kotioloissa ei normaalisti ole laitteita joilla pitää lämpö noin hyvin kohdillaan. Induktioliedet ovat jo monipuolisempia lämmönsäädössä ja helpottavat oikean asetuksen löytämistä. Jokatapauksessa älä keitä ”rajusti” eli niin, että vesi pulppuaa voimalla yli äyräiden vaan niin, että harvakselteen kuplia.
Yhtälailla kerrostalossa voisit tehdä uunitekniikalla esivalmistuksen, parempi siitä niin tulee. Sanoin näin ystävälleni, mutta hän vastasi edelleen keittävänsä, miksi? Kerrostalossa tuli kesällä liian kuuma jos piti uunia pitkään päällä. Ymmärsin pointin, joten ei tuomita keittäjiäkään vaan mietitään miten paras lopputulos.
- Riittävästi suolaa liemessä (n. 5% jos ei ole esisuolattuja ribsejä, 3% jos on esisuolattu)
- Liemeen riittävästi makua, lihafondia/liemikuutiota/soijakastiketta/dijon sinappia (huomioi näiden suola liemessä), olutta, porkkanaa, sipulia, fenkolia, nestemäistä savuaromia (Poppamies Liquid Smoke) jne
- Kuullota kasvikset ensin öljyssä tai voissa
- Jos mahdollista, hauduta 90 asteessa keittämisen sijaan, aika inasen pitenee, mutta lopputulos kiittää.
”Keittäminen” kestää 1,5-2 tuntia riippuen halutusta mureudesta.
VIIMEISTELY: Voit tehdä joko samaan tapaan uunissa kuin yllä, tai grillata. Grillatessa käytä suoraa tulta ja kuumaa grilliä. Varo ettei BBQ-kastikkeen sokeri pala liikaa. Riippuen ”keitinliemestä” voit lisätä makua ribseihin myös taputtelemalla RUB-maustetta ennen BBQ-kastikkeella sivelyä. Voit myös valmistaa liemestä bbq-kastikkeen keittämällä kasaan ja lisäämällä ruokosokeria sekä ketsuppia.
Olin mukana TV-ohjelmassa ”grillikuume” ja siinä keitin ribseille valelukastikkeen hummerin saksista, siideristä, kasviksista ja sokerista. Eli siinä haettiin surf & turf-henkeä ja lopputulos oli todella hyvä. Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja jos keität kastiketta itse.
Savustimessa
Allekirjoittaneen lemppari! Mielestäni mikään ei voita savustettuja ribsejä, tämä on sitä Amerikkalaista barbeque-henkeä. Tätä taas ei ihan jokaisessa paikassa pääse tekemään, mutta jos mahdollisuus on vaikkapa kesäisin mökillä niin kannattaa kokeilla. Sitäpaitsi savustimen tiirailu olut kourassa on yksi parhaista kesänviettotavoista! :)
Suosituin tekniikka on varmasti 3-2-1 tai sen modifikaatio eli savustetaan 3 tuntia matalalla lämmöllä (100-120), sen jälkeen folioidaan 2 tunniksi (kevyt kostutus esim omenamehulla), ja viimeisenä 1 tunnin ajan ilman foliota korkeammassa lämmössä (esim 130-150 astetta) valellen säännöllisesti BBQ-kastikkeella. Tämän menetelmän opin aikanaan Steven Raichlenin ”Barbeque Bible”-nimisestä kirjasta ja suosittelen siihen tutustumaan jos ei ole entuudestaan tuttu.
HUOM! 3-2-1 ei ole välttämättä oikea vaihtoehto jos ribseissä on vain vähän lihaa. Luullinen kylki jossa lihaa on paljon, onnistuu mainiosti. Ohuelle Suomalaiselle baby backille tai sparelle lyhentäisin aikaa tunnilla savustus ja tarvittaessa foliointivaiheestakin. Tärkeintä on ymmärtää milloin ribsit ovat kypsät, tämän toteaa helpoiten kokeilemalla mureutta vaikkapa haarukalla. Yksi merkki on myös luiden pään esiin tuleminen n. 1-1,5cm.
Nykyään grillaamisesta/savustamisesta löytyy hurjasti kirjallisuutta ja melkeimpä mille tahansa välineistölle on omia toinen toistaan oivaltavampia teoksia. Google on hyvä apuväline, valmista reseptiikkaa eri mieltymyksiin on hurjasti.
3-2-1 menetelmässä kannattaa olla tarkkana viimeisen tunnin aikana, ettei ribsit kuivu. Eikä kannata odottaa tuntia jos näyttää, että ribsit ovat jo kypsät ja BBQ-kastike karamelisoitunut.
Välillä tykkään tehdä erittäin savuiset ribsit n. 100 asteessa. En käytä ylläolevaa tekniikkaa aivan sellaisenaan vaan savustan 3-5 tuntia (riippuen lihan määrästä) välillä colajuomalla tai omenamehulla maustepintaa kostuttaen. Toisinaan jätän kostuttamatta ja valelen puolen tunnin välein bbq-kastikkeella. Viimeistelen ribsit grillissä kuumalla lämmöllä ja BBQ-kastikkeella (Smoky Apple BBQ). Tähän tekniikkaan sopii parhaiten erittäin lihaisat ribsit tai kylkipala.
Tärkeää savustaessa on tietää oma mieltymyksensä savuisuuteen ja kiinnittää huomiota myös savustuspuuhun tai lastuihin. Itse pidän omena- ja tammipuun savusta, ja kukaan ei ole pilannut ruokaansa liian vähällä savulla mutta liikaa sitä voi olla.
Käyttäessäsi lastuja, älä kostuta niitä vaan käytä ennemmin matalampaa lämpöä tai savustusrasiaa sisällä savustimessa hiilien päällä. Voit myös tehdä sellaisen paksusta foliosta tai foliovuoasta, tee siitä kuitenkin melko ilmatiivis ja pari reikää päälle josta savu tupruaa. Näin puulastut eivät leimahda niin helposti tuleen. Savustuspalikat ovat parempia kuin lastut ja voit heittää ne suoraan hiilien päälle. Äidin omenatarhassa tai naapurin kirsikkapuussa on myös varmasti ”ylimääräisiä” oksia :D
ESIVALMISTELU: Aivan kuten yllä eli yön yli 6% suolaliemessä, RUB-mausteet molemmin puolin ja kun savuntuotto on alkanut ja lämpötila haluttu, aloita savustus. Mureutta voit kokeilla haarukalla tai tikulla mutta kannattaa kokeilla vasta kun luiden päät alkavat tulla enemmän esiin, n. 1-1,5 cm.
Kostuta pintaa tarvittaessa, hyvä apuvälinen on colajuomalla tai omenamehulla täytetty suihkepullo. Kevyt kostutus riittää, älä huuhdo mausteita. Kevyt suihkaisu kostuttaa hyvin maustepinnan ja tuo siihen lisää sokeria joka karamelisoituu maustepintaan. Savu myös tarttuu kosteaan paremmin.
VIIMEISTELY: Grillissä kuumalla suoralla tulella BBQ kastiketta valellen. Anna BBQ -kastikkeen karamelisoitua. Silloin kun valelen ribsejä bbq-kastikkeella savustuksen aikana, jätän grillaamisen väliin ja odotan vain, että kastike on sopivasti tahmautunut.
Grillissä – hot & fast:
Vastoin oletusta voit myös tehdä ribsit suoraan yhdellä vaiheella grillissä tai savustimessa korkeammalla lämmöllä. Lopputulos ei ole aivan niin mehevä mutta silti erinomainen. Tässä vain tarkkaa on se aika. 10 minuuttia liikaa ja se on huomattavasti kuivempi. Tällä tekniikalla et tosin saa ”luista tippuvaa” ribsiä vaan ainoastaan hyvän purutuntuman ribsejä. Teen tällä tekniikalla silloin kun on kiire (ei saisi ikinä olla grillatessa :) ) tai kun himo iskee yllättäen jo näläntunteen alkaessa. Silloin juuri ja juuri malttaa odottaa.
ESIVALMISTELU: Aivan kuten yllä eli yön yli suolaliemessä, RUB-mausteet päälle ja kun savuntuotto on alkanut ja lämpötila haluttu(n. 150 astetta), aloita savustus tai grillaus epäsuoralla tulella. Mureutta voit kokeilla haarukalla tai tikulla mutta kannattaa kokeilla vasta kun luiden päät alkavat tulla enemmän esiin, n. 1 cm. Valmistus kestää tällä metodilla n. 1,5 tuntia.
VIIMEISTELY: Valele BBQ-kastikkeella viimeisten minuuttien aikana ja nosta ribsit grillistä tai savustimesta folioon käärittäväksi tai kannelliseen vuokaan. Anna levätä 15-20 minuuttia ja ne ovat valmiita tarjoiluun.
Olen tästä kirjoittanut valmiin reseptinkin, ”Poppamiehen rapeat ribsit”
Slow cooker:
Slow cookerit kuten Crockpot ™ ovat todella helppo tapa tehdä mehevää ja hyvää helposti. Eikä tarvitse huolehtia, että kämppä kuumenisi kesälläkään. Esivalmistelu ja viimeistely samaan tapaan kuin uunissa tekisit. Niin ja kokeile lisätä hieman savuaromia mukaan!
Aseta haudutuspata matalaan lämpöön ja anna hautua kannen alla 2,5 tuntia. Nosta lämpö korkeammalle asetukselle ja anna hautua 3-5 tuntia kyljen paksuudesta riippuen.
Valmis reseptini löytyy täältä.
Vakuumissa vesihauteessa – sous vide:
Sous viden (vesihauteen) käyttämien ribsien tekemisessä on varmasti perinteisten savustajien mielestä jonkinasteinen pyhäinhäväistys, mutta Poppamiesten mielestä mikään tekniikka ei voi olla väärä jos sillä saadaan aikaan hyviä tuloksia! Tässä yksi tapa saada erinomaisia ribsejä aikaan:
1) Hanki maustamattomat ribsit edellisenä päivänä. Poista niistä kalvot ja laita ne jääkaappiin uimaan n. 6-prosenttiseen suolaveteen.
2) Mausta ribsit reilusti Poppamies Burgers & Ribs -rubilla molemmin puolin.
3) Kypsennä vakumoituja ribsejä 2,5h 85C vesihauteessa. 2,5h:lla on vielä reilusti puruvastusta ja liha ei putoa suoraan luusta, pidemmällä ajalla saa toki senkin aikaan mikäli niin haluat. Matalammassa (esim 80C) lämmössä saat luonnollisesti vielä hitusen mehukkaampia ribsejä, mutta kypsennysaika helposti moninkertaistuu ja sitä pitää testata hieman ribsien laadusta riippuen.
3,5) Kohdat 4-7 ovat eri tekniikoiden yhdistelyä ja esimerkkinä miten pitkälle reseptin voi viedä. Vaihtoehtoisesti voit valella ribsit BBQ-kastikkeella ja paahtaa uunissa 225 asteessa 10 minuuttia tai grillata grillissä rapean pinnan. Mutta SUOSITTELEMME kokeilemaan loppuun asti mikäli myös savustin ja rasvakeitin löytyy omasta valikoimasta).
4) Siirrä esikypsennetyt ribsit savustimeen. 1h savustimessa tuo kevyen savun ja 1,5h hieman enemmän. Kovin savuisia ribseistä ei saa, koska kypsä liha ei enää ime savua niin voimakkaasti, mutta kaikki eivät kovin voimakasta savua haluakaan. Savustimen lämpönä on ollut n. 100-110 astetta.
5) Viilennä ribsit 15 min huoneenlämmössä ja siirrä ne jääkaappiin tai kylmälaukkuum jäiden kanssa n. 10 minuutiksi viilenemään
6) Kuumenna rasvakeitin kuumaksi ja upota ribsi kiehuvan kuumaan rasvaan 1 min 30 sekunniksi.
7) Valele ribsit Poppamies Smoky Apple BBQ-kastikkeella ja ripottele päälle tuoretta korianterisilppua reilulla kädellä. Korianteri antaa pientä itämaista twistiä ribsiin.